
Teknikkvinnor med önskan att leva mer cirkulärt
Hur kan vi få ett mer cirkulärt samhälle? Det var den stora frågan vid en träff som hölls på Karlstad Innovation Park i förra veckan. Kvinnor från olika teknikyrken delade med sig av sina idéer och fick samtidigt inspiration från Re:newcell och Paper Province.
I Sverige lever vi som om vi hade över fyra jordklot till vårt förfogande. Det håller naturligtvis inte.
– Vi lever linjärt med en slit- och slängmentalitet och så har det i stort sett ut sedan industrialismen startade, sade Annica Åman, kommunikatör på Paper Province.
Återvinner jeans
För att kraftigt minska belastningen på planeten behöver vi agera på många plan. Bland annat återvinna rätt och samtidigt hitta nya sätt att använda prylar, maskiner och resurser tillsammans. Till exempel kan industriers restströmmar bli användbart som en resurs för en annan aktör, och på ett privat plan kan vi dela på bilar, tekniska prylar och mycket mer.

Amy Carlström på Re:newcell inspirerade deltagarna.
Några som drar sitt strå till stacken är företaget Re:newcell. De återvinner bomullsfibrer från exempelvis jeans och har tack vare det tagit fram ett nytt material, Circulose®, bestående av 50 procent återvunnen cellulosa. H&M har använt materialet i en nyligen framtagen klänning. Företagets fabrik för återvinning ligger i Kristinehamn.
– Vårt mål är att ha åtta fabriker för återvinning runt om i världen. Visionen är att en miljard av världens totala årsproduktionen på hundra miljarder plagg ska återvinnas i någon av våra fabriker, sade Amy Carlström på Re:newcell.
Kreativ stämning
Träffen arrangerades av Teknikkvinnor Värmland tillsammans med Paper Province.
– Det var en otroligt positiv och kreativ stämning med många nya lärdomar och inspirerande idéer. Att leva mer cirkulärt är viktigt både för oss enskilda individer och för de företag och organisationer vi arbetar för, säger Marina Olsson, konsultchef på Technogarden som står bakom nätverket Teknikkvinnor Värmland tillsammans med Agnes Lindell på Elvenite.
Cirkulära affärer och symbioser i Paper Province
Paper Province bidrar till att skapa hållbara och cirkulära affärer, bland annat genom att främja samarbeten och synergier företag emellan.
En av satsningarna är Baltic industrial symbiosis, ett projekt som främjar industriell symbios i Östersjöregionen. Industriell symbios innebär att koppla samman företag och andra aktörer från olika branscher för att kunna använda anläggningars restflöden, i form av exempelvis energi eller restmaterial, som resurser för nästa led. Och det var just restmaterial och tänkbara symbioser som var i fokus under workshoppen som genererade många kloka idéer att spinna vidare på för Paper Province och Re:newcell.