Tävlingsfinalisten SilviBios frökapsel ökar barrträds grobarhet

SilviBio är den sjätte finalisten i innovationstävlingen What Wood You Do. Deras biobaserade och vätskebevarande frökapsel ökar barrträds grobarhet med upp till 40 procent. På torsdag den 24 september pitchar de sin idé för juryn med chans att vinna 25 000 euro.

Behovet att odla fler träd är erkänt globalt, men grobarheten är ofta dålig, det vill säga andelen frön som blir till normala plantor. Framförallt i nya skogsprojekt där fröerna planteras direkt i marken, eller i barrskog där plantor är utsatta för vattenbrist. En förbättring av grobarheten kan skapa ett stort värde både kostnadsmässigt och ur miljösynpunkt.

Silvibio från Skottland har utvecklat en biobaserad frökapsel för barrträd, den ekonomiskt viktigaste arten. Överlevnadskapseln ger en källa till fukt och långvarig näring, vilken ökar plantors grobarhetsgrad med upp till 40 procent i torra förhållanden. Lösningen kan potentiellt också förenkla spridningsmetoden samt skapa en gynnsam miljö för tillväxt av fördelaktiga mikroorganismer.

En viktig och högst aktuell innovation och väl värd en finalplats i innovationstävlingen What Wood You Do.

Hej Alicja Dzieciol, medgrundare och vd på SilviBio. Hur känns det att vara i final?

– Vi är mycket glada över möjligheten att få presentera vår teknik. Vi tror att vårt tillvägagångssätt kan ge ett betydande bidrag till att bygga en innovativ och uthållig skogsbioekonomi.

Hur kommer ni lägga upp er pitch den 24 september?

– Vi kommer belysa problemets omfattning: Medan många länder och privata organisationer insåg det akuta behovet av att öka skogens förnyelse och skogsplantering och svarade med ambitiösa återställningsåtaganden, är tillgången på utsäde som behövs för denna omfattning av restaurering långt ifrån tillräcklig. Vi kommer att fokusera på hur vår teknik möjliggör effektivare användning av frön, vilket är grundläggande för framgång.

Hur kommer ni att använda pengarna om ni vinner?

– Vi kommer att använda pengarna för att skala upp vår teknik som förberedelse för större fältförsök nästa växtsäsong.

Välkommen på final

Vi önskar SilviBio ett stort lycka till på finalen som sänds online, live från Karlstad den 24 september.

Självklart vill vi att även du ska vara med och lyssna till finalisternas pitchar. En unik möjlighet att interagera med finalisterna och juryn och få veta mer om varje tävlande innovation. Finalen sänds online med start klockan 13.00. Besök tävlingssajten och säkra din plats.

Läs mer om de andra finalisterna här:

Nordluft – superdrönare för ett miljövänligare skogsbruk

Wood Tube – reglar av pappersmassa för en miljövänlig byggbransch

Arboair – inventerar skogen med AI och drönare

Biosorbe – renar vatten och luft från olja och bakterier med hjälp av cellulosa

Om tävlingen

Paper Province utlyser tävlingen tillsammans med Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Vinnaren får 25 000 euro för att utveckla sin idé samt en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Andra till femte plats belönas med 2 500 euro var. www.whatwoodyoudo.eu

Text: Helena Wannstedt
Foto: SilviBio