Tävlingsfinalisten FineCell gör kosmetika och målarfärg grön

FineCells innovation kan ersätta fossilbaserade komponenter i bland annat kosmetika och plast. Nu är de en av sex unga företag som gått vidare till final i den internationella idétävlingen What Wood You Do. 24 september pitchar de sin idé för juryn och har chans att vinna 25 00 euro.

FineCell har kommit på en teknik som gör det enklare att tillsätta nanocellulosa till en produkt genom att tillverka ett torrt cellulosapulver. Ett material som har stor potential att förbättra egenskaperna hos mängder av produkter inom bland annat kosmetika, plaster, byggnadsmaterial och målarfärger. Det biobaserade och biologiskt nedbrytbara pulvret kan inte bara ersätta fossilbaserade komponenter i en produkt – det kan också ge förbättrade egenskaper.

Industrin har tidigare haft svårt att kommersialisera nanocellulosa, men FineCell har identifierat bristerna med dagens teknik och utvecklat en produktionsmetod som är både effektivare och bättre. Den revolutionerande tekniken tar oss ett steg närmare en fossilfri planet, vilket gör bolaget välförtjänta en finalplats i innovationstävlingen What Wood You Do.

Jonatan Henschen på Finecell

Hallå Jonatan Henschen, en av FineCells grundare. Hur känns det att vara i final?

– Vi är väldigt taggade inför finalen, och ser fram emot att pitcha inför den kunniga juryn. Vi är väldigt glada över att ha blivit utvalda med tanke på den stora konkurrensen med många bra bidrag från hela världen.

Hur kommer ni lägga upp er pitch den 24 september?

– Vi kommer försöka att så tydligt som möjligt visa var vi är idag, vad som krävs för att komma vidare och var vi tror att vi är om fem år.

Hur ska ni använda pengarna om ni vinner?

– Just nu är vi i en fas där vi arbetar med att hitta rätt metod för att producera vårt material i en industriell miljö. Till detta gör vi många småskaliga försök med olika typer av utrustning. Pengarna kommer väl till pass för att köpa olika typer av utrustning som vi med enkla medel kan bygga om för att simulera en industriell process.

Materialet har unika egenskaper och kan produceras både som pulver eller gel med flera spännande applikationsmöjligheter.

Välkommen på final

Vi önskar FineCell ett stort lycka till på finalen som sänds online, live från Karlstad den 24 september.

Självklart vill vi att även du ska vara med och lyssna till finalisternas pitchar. En unik möjlighet att interagera med finalisterna och juryn och få veta mer om varje tävlande innovation. Finalen sänds online med start klockan 13.00. Besök tävlingssajten och säkra din plats.

Läs mer om finalisterna – vi publicerar löpande artiklar om dem ända fram till finaldagen:

Nordluft – superdrönare för ett miljövänligare skogsbruk

Wood Tube – reglar av pappersmassa för en miljövänlig byggbransch

Arboair – inventerar skogen med AI och drönare

Biosorbe – renar vatten och luft från olja och bakterier med hjälp av cellulosa

Om tävlingen

Paper Province utlyser tävlingen tillsammans med Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Vinnaren får 25 000 euro för att utveckla sin idé samt en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Andra till femte plats belönas med 2 500 euro var.

Läs mer om de sex finalisterna och tävlingen här: www.whatwoodyoudo.eu

Text: Helena Wannstedt
Foto: FineCell

 

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com