Tävlingsfinalisten Biosorbe renar vatten och luft från olja och bakterier

Dags att presentera ytterligare en finalist i den internationella innovationstävlingen What Wood You Do. Biosorbes unika cellulosabaserade material absorberar olja från vatten och luft. Nu har de valts ut som en av sex finalister att presentera sin idé den 24 september, med chans att vinna 25 000 euro.

Cellulosabaserat material som effektivt suger upp olja på land och i vatten

Företaget Biosorbe har utvecklat en unik cellulosabaserad metod som filtrerar bort kolväten ur vatten och luft med hjälp av bearbetad pappersmassa. Nästa steg är att även kunna filtrera bort bakterier. En revolutionerande innovation som har potential att skapa en ny marknad för vatten- och luftrening och väl värda en finalplats i innovationstävlingen What Wood You Do.

Hej Erik Josephsson, en av grundarna till Biosorbe. Hur känns det att vara i final?

– Det är en stor glädje att vi har kommit så här långt och vi hoppas att vi genom vårt deltagande får fler synpunkter, kommentarer och exponering mot potentiella partners till framförallt att förfina vår idé.

Hur kommer ni lägga upp er pitch den 24 september?

– Vi har ett stort engagemang och tilltro till vår idé. Just nu har vi ett material som suger upp olja i vatten och luft och vi vet redan att produkten fungerar. På pitchen ska vi bevisa kundnyttan och skogens möjligheter och även pitcha framtida möjligheter för olika filterlösningar.

Hur ska ni använda pengarna om ni vinner?

– Pengarna kommer hjälpa oss att öka takten i processen att förfina filterkonstruktioner samt att bredda och fördjupa olika samarbeten för att nå vårt mål.

Välkommen på final

Vi önskar Biosorbe ett stort lycka till på finalen som livesänds från Karlstad 24 september. Självklart vill vi att även du ska vara med och lyssna till Biosorbes och de andra finalisternas pitchar. En unik möjlighet att interagera med finalisterna och juryn och få veta mer om varje tävlande innovation. Finalen sänds online med start klockan 13.00. Besök tävlingssajten och säkra din plats.

Läs mer om finalisterna – vi publicerar löpande artiklar om dem ända fram till finaldagen:

Nordluft – superdrönare för ett miljövänligare skogsbruk

Wood Tube – reglar av pappersmassa för en miljövänlig byggbransch

Arboair – inventerar skogen med AI och drönare

FineCell –  använder skogen för att göra kosmetika och målarfärg grön

Om tävlingen

Paper Province utlyser tävlingen tillsammans med Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Vinnaren får 25 000 euro för att utveckla sin idé samt en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Andra till femte plats belönas med 2 500 euro var.

Läs mer om de sex finalisterna och tävlingen här: www.whatwoodyoudo.eu

Text: Helena Wannstedt
Foto: Oskar Omne

 

Image

Annica Åman

Communications Manager and Team Leader

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com