Tävlingsfinalisten Arboair inventerar skogen med artificiell intelligens

Arboair är en av sex finalister i vår internationella innovationstävling What Wood You Do. Deras banbrytande teknik för se hur skogen mår effektiviserar skogsbruket avsevärt och tar Arboair hela vägen till finalen den 24 september, med chans att vinna 25 000 euro.

Arboair har tagit fram en inventeringsmetod för att upptäcka infekterade eller stressade träd. Med hjälp av drönare som tar bilder över skogen och färgskiftsanalys med AI kan inventeringen av skogen göras hela tio gånger snabbare än med traditionella metoder till fots. Dessutom lagras datan och kan användas för framtida analyser av skogen. En revolutionerande idé med stor potential och väl värd en finalplats.

Hej Josef Carlson, marknadschef på Arboair. Varför behövs er innovation?

– Förra året förlorade den svenska skogsindustrin fyra miljarder kronor i timmervärde till följd av skador orsakade av barkborren. Jämför detta med de stora bränderna 2018 som kostade 800 miljoner, alltså betydligt lägre. Den största flaskhalsen för att minimera barkborreskador är effektiv inventering av skogen. Något vi med vår teknik kan göra på 40 minuter istället för tio timmar.

Hur känns det att vara i final?

– Det känns otroligt bra och vi ser detta som en viktig milstolpe mot målet att nå ut med vår lösning på global nivå. Vi ser fram emot att lära av alla andra duktiga finalister och experter den 24 september.

Hur kommer ni lägga upp er pitch den 24 september?

– Vi ingenjörer är vana vid att prata siffror. I denna pitch kommer vi förklara vad dessa siffror innebär för de skogsägare och myndigheter vi samarbetar med dagligen och hur vi hjälper dem.

Hur ska ni använda pengarna om ni vinner?

– Just nu är vi kundfinansierade. Med vinstpengarna kommer vi bland annat kunna arbeta med forskning och teknikutveckling i vinter. Detta för att ta fram en ännu effektivare lösning som är avgörande för nästa granbarkborresäsong och i förlängningen för övergången till ett digitaliserat, hållbart skogsbruk.

Välkommen på final

Vi önskar Arboair ett stort lycka till på finalen som livesänds från Karlstad 24 september. Självklart vill vi att även du ska vara med och lyssna till Arboairs och de andra finalisternas pitchar. En unik möjlighet att interagera med finalisterna och juryn och få veta mer om varje tävlande innovation. Finalen sänds online med start klockan 13.00. Besök tävlingssajten redan nu för att säkra din plats.

Läs gärna också de tidigare publicerade artiklarna om finalisterna. Vi publicerar löpande artiklar om dem ända fram till finaldagen:

Nordluft – superdrönare för ett miljövänligare skogsbruk

Wood Tube – reglar av pappersmassa för en miljövänlig byggbransch

Biosorbe – renar  olja och bakterier från vatten och luft med hjälp av cellulosa

FineCell –  använder skogen för att göra kosmetika och målarfärg grön

Om tävlingen

Paper Province utlyser tävlingen tillsammans med Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Vinnaren får 25 000 euro för att utveckla sin idé samt en möjlig plats i inkubatorn Sting Bioeconomy. Andra till femte plats belönas med 2 500 euro var.

Läs mer om de sex finalisterna och tävlingen här: www.whatwoodyoudo.eu

Text: Helena Wannstedt
Foto: Arboair

 

Image

Annica Åman

Communications Manager and Team Leader

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com