”Sverige kan bli bäst i världen på bioekonomi”

Maria Wetterstrand, Miljöpartiets tidigare språkrör, har arbetat för en grönare framtid under en stor del av sitt liv. Under bioekonomiriksdagen pratade hon om de stora miljöutmaningar vi står inför i världen idag – och vilka ljuspunkter som finns. Det vill säga bioekonomi!

Maria Wetterstrand beskriver hur illa läget ser ut. Vi står inför den största miljöutmaningen någonsin.

– Vi har bara en planet, men i Sverige förbrukar vi resurser som om vi hade en och en halv eller till och med två. Om alla levde som vi gör i Sverige skulle vi behöva fyra.

Men det finns ljuspunkter. Som den enorma tekniska utvecklingen, billig förnybar energi och en miljöpolitik som hela tiden flyttar fram positionerna.

– Många förändringar har skett som gör att prognoserna ser bättre och bättre ut för varje år. Det visar att det är lättare än vi trott att göra förändringar. Det man trodde skulle innebära en ekonomisk kollaps har visat sig fungera.

Hon berättar om fler ljuspunkter.

– Det jag ser som allra mest positivt är att människor och industrin är på banan samtidigt, redo att förändra sig. Det är fler och fler inom industrin som sätter upp mål i förhållande till vad planeten behöver. Den kraften och förändringsviljan som finns idag måste vi bevara. Vi får vifta bort ursäkterna. Vi måste tro på vårt moraliska ansvar att göra det som behövs och på möjligheterna att klara av det ekonomiskt.

Maria Wetterstrand tror till och med att Sverige kan bli bäst i världen när det handlar om bioekonomi, ett föregångsland. Vi har förutsättningarna; stor erfarenhet och kunskap. Vi har tillgången på råvaror. Men för att klara att bli bäst måste vi sticka ut och vara riktigt jäkla bra menar hon. Och vi måste hantera utmaningar, som konkurrensen om biomassa och det politiska systemet.

– Skogsindustrin måste visa att man tar hållbarhet på allvar och ha en seriös syn på miljöfrågor i ett brett perspektiv. För att klara det behövs en bra dialog mellan politik och bransch.

Men vi måste även förändra våra beteenden.

– Vi får hitta ett sätt att leva våra liv på ett trivsamt sätt utan att göra av med de stora mängder resurser som vi gör idag. Och de resurser vi använder måste i mycket större utsträckning in i cirkulära system.

– Vinsten är att vi kommer att bidra till lösningen på hela mänskligheten problem.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com