Digitala Paper Province-resan 2021

I maj 2021 var sju av Paper Province framgångsrika medlemsföretag representerade på den digitala resan. Läs om dem här.

UTMANAR KONVENTIONELLA FÖRPACKNINGAR

BillerudKorsnäs är ledande inom förnybart förpackningsmaterial. Tillsammans med sina partners skapar de smartare förpackningslösningar som förbättrar lönsamheten, inspirerar miljontals konsumenter och bidrar till en hållbar framtid för kommande generationer. De behöver engagerade lagspelare med rätt driv, professionalism och den innovationskraft och kreativitet som gör verklig skillnad för framtiden. Människor som vågar ta för sig. 

På denna resa kommer du få träffa medarbetare från Gruvöns bruk. Gruvön grundades 1931 och är en av BillerudKorsnäs största enheter där 850 medarbetare arbetar. Här tillverkas massa och papper till bland annat bärkassar, muggar och FibreForm®, ett unikt formbart papper. På Gruvön har den största framtidssatsningen i bolagets historia genomförts, investeringen i en ny kartongmaskin. Satsningen gjordes mot bakgrund av den ökande efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck runt om i världen. BillerudKorsnäs har cirka 4200 medarbetare totalt, fördelade på sju produktionsanläggningar i Sverige, Finland och England samt huvudkontor i Solna. Och säljkontor runt om i världen.

Läs mer hos BillerudKorsnäs.

 

BTG:S MÄTINSTRUMNET FINNS ÖVER HELA VÄRLDEN

BTG arbetar för att hjälpa kunder att uppnå betydande, hållbara vinster i sin verksamhet. Detta åstadkommer de genom personal i världsklass, marknadsledande teknik, branschexpertis och en passion för resultat. BTG består av två divisioner:

Duroblade som har sitt huvudsäte i Schweiz och Instruments med huvudsäte i Säffle. Duroblade-teknologi ökar produktiviteten och kvaliteten genom att kombinera exceptionell slitstyrka med förbättrad bestrykning, kräppning och tryckbarhet. Detta görs främst genom keramikbelagda bestrykningsblad och schabrar.

BTG Instruments utvecklar, tillverkar och säljer olika mätinstrument för styrning inom pappers- och massaindustrin. Huvudsakliga parametrar som de mäter och reglerar är massa-koncentration, men de utvecklar även andra instrument för mätning av laddning, ljushet, restkemikalier med mera. Huvudinriktning är produkter för mätning direkt i processen, men de gör även laboratorieutrustning. Med utgångspunkt från fabriken i Säffle arbetar de med kunder från hela världen. BTG har egna försäljningskontor i de flesta länder där det finns pappers- och massatillverkning.

Läs mer hos BTG Instruments AB.

 

HYGIEN, KOMFORT OCH SÄKERHET

Cellcomb är specialiserade på att utveckla och tillverka miljövänliga produkter med absorberande och skyddande egenskaper för engångsbruk i flera olika miljöer där det ställs höga krav på hygien, komfort och säkerhet. Cellcombs kunder finns bland annat inom sjukvården, hygienindustrin samt livsmedelsindustrin.

Företagets vision är att vara en ledande leverantör av miljövänliga, skyddande och absorberande produkter och göra det miljövänliga till standard.

Företagets produkter finns indelade i fyra kategorier:

Homeaway: miljövänliga sängkläder och handdukar för engångsbruk som riktar sig till hotell och vandrarhem till exempel.

Food Absorbers: är absorberande, icketoxiska absorbenter för livsmedelsindustrin som är till hundra procent komposterbar.

Healthcare: laminerade produkter för korttidsbruk anpassade för sjukvården. Till exempel skyddslakan, operationslaminat, sängkläder och handdukar.

Hygiene: Hygieniska laminat på rulle som bland annat passar som textila baksidor till blöjor eller enstyckesförpackningar till trosskydd.

Cellcombs huvudkontor ligger sedan 2014 i värmländska Säffle.

Läs mer hos Cellcomb.

Internationellt ledande teknikkonsultföretag

COWI tillhandahåller kvalificerade konsulttjänster baserade på miljö- och samhällsbyggnadsmässig hänsyn. Företaget hanterar såväl stora som mindre projekt och driver förstudier, genomför detaljprojektering och hanterar totalåtaganden inom industri och energi, infrastruktur, miljö samt byggnad och fastighet.

Inom skogsindustrin genomför COWI uppdrag i alla delar, vare sig det gäller råvaruhantering, produktionsprocesser, kemikalieåtervinning eller energiproduktion. Det handlar om allt från studier och lönsamhetskalkyler till process- och anläggningsdesign. Företagets kompetens finns inom områdena fiberlinje, papper och återvinning. Energieffektivisering och vidareförädling av biprodukter, avfall och avloppsströmmar är några av COWIs specialistområden.

Kopplingen mellan spetskompetens inom skogsindustrin och bioenergiområdet baserat på skogsråvara ger företaget möjligheter att vara med och utveckla nya bioekonomier.

Läs mer hos COWI.

PAPPERSMASSA OCH KLIMATSMARTA FÖRPACKNINGAR

Vid Rottneros Bruk tillverkas pappersmassa med två mekaniska processtyper: slipmassa och CTMP (Chemi-Thermo-Mechanical Pulp). Den årliga tillverkningskapaciteten uppgår till 150 000 ton.

Företaget ingår i Rottneroskoncernen som har fabriker för högkvalitativa massor i Rottneros i Värmland och Vallvik i Hälsingland. Massan används exempelvis till produkter som luftfilter, transformatorer, mjukpapper och kartong.

Nykomlingen i koncernen är Rottneros Packaging, en nystartad fabrik i Sunne som tillverkar klimatsmarta förpackningar för i första hand livsmedel. Förpackningarna tillverkas av ren skogsråvara och ersätter de traditionella oljebaserade plastförpackningarna.

Läs mer hos Rottneros Bruk AB.

KARTONGER SOM RÄCKER TIO VARV RUNT JORDEN

Stora Enso Skoghalls Bruk är ett av världens största kartongbruk och produktionen sker på två kartongmaskiner: KM7 och KM8. Skoghalls Bruk har även två massafabriker: en för sulfatmassa och en för mekanisk massa (CTMP). Företaget är en av världens ledande tillverkare av kartong till konsumentförpackningar. Huvudprodukterna är vätskekartong och CKB (kartong för torra produkter). Kunderna använder kartongen framförallt till livsmedelsförpackningar och exportandelen utgör närmare 90 procent av produktionen. Stora Enso Skoghalls Bruk har verksamhet i två orter i Värmland, Skoghall och Forshaga. De har sammanlagt 800 anställda. Vid enheten i Forshaga polyetenbeläggs kartong.

Visste du att?

  • På Skoghalls Bruk tillverkas 100 miljoner enlitersförpackningar varje dygn.
  • Var sjätte kartongförpackning i hela världen som innehåller något flytande är tillverkad av kartong från Skoghalls Bruk.
  • Tio varv runt jorden räcker kartongen vi tillverkar på Skoghalls Bruk på ett år.

Läs mer hos Stora Enso.

 

FÖR TEKNIKOFFENSIVA FÖRETAG

Technogarden är en kompetens- och rekryteringspartner för verksamheter med tillväxt inom Industry, IT, Life Science och Telecom.

Genom sin mix av rådgivning, tekniska konsulter och rekryteringstjänster hjälper de teknikoffensiva företag att säkerställa rätt kompetens för rätt behov på lång och kort sikt. De genomför årligen hundratals konsult- och rekryteringsuppdrag för den nordiska marknaden.

Technogarden är sedan många år det självklara valet för teknikoffensiva företag som behöver förstärka sin kompetens genom deras konsulters expertis eller rekryteringstjänster. Technogardens nätverk inom nordisk industri är ovärderligt då de hjälper kundföretagen att bli konkurrenskraftiga inom teknikbranschen genom att ha rätt person på rätt plats.

Läs mer hos Technogarden.