Student visar att framtidens klimatsmarta inredning är 3D-printad

Studenten Malin Fleen har tillverkat en biokompositmöbel med hjälp av 3D-skrivare. Möbeln hintar om att framtidens inredning kan vara biobaserad och långt mer återanvändbar än dagens möbler.

Möbeldesignstudenten Malin Fleen har upptäckt och visat fördelarna med biobaserad 3D-printing genom att formge, utveckla och producera en fåtölj som en del av sitt examensprojekt på Göteborgs universitet.

Möbeln har skapats genom additiv tillverkning, det vill säga 3D-utskift, på testanläggningen The Wood Region i Sysslebäck som medfinansieras av projektet Bioinno och Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Materialen som använts är träbaserad biokomposit, epoxi och lin. Metoden kan användas för att tillverka i princip vilken form som helst. Och är du inte nöjd med resultatet, eller när produkten är uttjänt, går det att mala mer materialet och återanvända det till en ny design.

Malin Fleen med sin 3D-printade design på Göteborgs universitets examensutställning. Stolen till vänster kommer direkt från skrivaren och den högra visar hur den ser ut i färdigt skick. På golvet syns materialet som använts.

Snickarbakgrund

Allt började med en grön idé som Malin Fleen fick på sitt tidigare jobb som segelbåtsbyggare. Traditionellt används mindre miljövänliga material som plast och glas- och kolfiber för båtproduktion. Men Malin hade en vision om att använda biobaserade material istället, som är bättre för miljön.

På en båtmässa lärde sig Malin att lin kan användas som laminat, vilket tog henne ett steg närmare drömmen om en hållbarare båtbransch. Men hon saknade fortfarande ett lämpligt kärnmaterial för de former hon ville åstadkomma.

– Jag kom i kontakt med The Wood Region vid en föreläsning på universitetet och upptäckte möjligheterna i 3D-printing med biokomposit. Då föll bitarna på plats och mitt examensprojekt började ta form, säger Malin.

Inget slit och släng

– The Wood Region har varit till stor hjälp. Där har jag testat laminatet, printat olika modeller och fått goda råd, berättar Malin.

Malin har också samarbetat med båttillverkaren Baltic Yachts och biomaterialproducenten UPM under sitt exjobb som hon kallar ”Från företag till form med hållbarhet i åtanke”. Fåtöljen är ett exempel på vad som kan göras och samma material kan mycket väl dyka upp som framtida inredning i båtar och bilar, i offentliga miljöer eller i var mans hem.

– Materialet kommer från förnybara källor och går att återanvända, vilket är en stor vinst för miljön. Samtidigt passar 3D-utskift väldigt bra för mjuka former och det är betydligt enklare att printa än att göra det för hand. På så sätt är det även hållbart för företagen tidsmässigt och ekonomiskt. Plus att materialet står emot väder och vind.

Image

Annica Åman

Communications Manager and Team Leader

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com