Stort engagemang för jämlik teknik

Nätverket TechniQual har fått en riktig rivstart. Den 29 januari hölls ett fullsatt event som visar det stora intresset för fler tjejer i teknikbranschen. Över sjuttio personer var på plats, fulla av vilja att förändra.

– Det var häftigt att se alla idéer som kom fram. En av reaktionerna var att ingen behöver hitta lösningen ensam, från och med nu samarbetar vi, sade projektledaren Therese Sundström på konsultföretaget Altran.

Nätverket växer inom kort

TechniQual har från starten 2018 bestått av tolv olika företag, kommuner och organisationer, men kommer efter det lyckade frukosteventet utökas med ett flertal aktörer. Nätverket har bland annat drivit möjligheten med teknikprao för åttondeklassare. Den delen finns kvar i den nya tappningen av TechniQual och nästa steg är nu att skapa fler fasta aktiviteter.

Nästa steg för nätverket TechniQual är att växa och skapa fasta aktiviteter.

– Visionen är en jämlik teknikbransch i Värmland, sade Sandra Dalåsen, eventkoordinator på Compare.

Förändra kommunikationen

Ett av sätten att få en jämlik teknikbransch är att förändra sättet vi kommunicerar. Ofta beskrivs teknikbranschen som något svårt. Tjejer som gillar teknik i unga år tappar ofta intresset under studietiden.

Precis hur mycket ordval faktiskt spelar roll visade underhållaren Malte Hallquist. I ett rollspel under eventet synliggjorde han hur viktigt det är att använda ord som skapar nya möjligheter:

– Att säga ”vi är ett sammansvetsat gäng och ser gärna att du har samma intresse för teknik så att vi har mycket att diskutera vid fikabordet” är att stänga ute många av de sökande vid anställningsintervjuer. Istället kan man formulera sig så här: ”vi ser gärna att våra medarbetare skapar en stor variation av individer, med olika bakgrund och kompetens”, menade han.

Utmana branschen

Ett sjuttiotal personer deltog i jämlikhetsfrukosten.

Under frukostens workshop kom många bra idéer fram, bland annat att synliggöra olika typer av arbetsuppgifter som teknikutbildningar leder till. Att arbeta för balans mellan arbete och fritid är ett sätt att göra branschen mer attraktiv.

Ett annat av verktygen är att utmana könsnormerna. Det kan vara att säga ifrån när det blir ”gubbig” jargong eller att synliggöra om någon avbryts och ge personen möjlighet att prata klart. Överhuvudtaget handlar det om att jobba med företagskulturen så att alla känner sig välkomna och vill stanna kvar.

I nuläget består TechniQual av Innovation Park, Compare, IUC Stål & verkstad, Paper Province, Karlstads kommun, Ellevio, Forshaga Kommun, Karlstads Energi, Nordic Medtest, Karlstads Universitet, Rejlers och Altran.