Stora Enso väljer UMV:s teknik för miljövänlig satsning 

Stora Enso har valt Säffleföretaget UMV Coating Systems som leverantör till en stor investering. Tekniken ska användas på fabriken i Forshaga för att göra ännu miljövänligare förpackningar.
– Det känns himla kul. Det är ett av de största projekt vi fått, säger Håkan Karlsson, vd på UMV.

Paper Province medlemsföretag UMV Coating Systems är experter på allt som har med förpackningar och bestrykning att göra. De levererar utrustning till pappers- och kartongindustrier över hela världen. 

Miljövänliga barriärskikt

Nu ska företaget leverera en stor order till Stora Ensos anläggning i Forshaga. Det gäller teknik som ska användas till utveckling och produktion av miljövänliga barriärskikt. Ett viktigt steg för miljön är nämligen att minska andelen fossilbaserade material i förpackningars barriärer, det vill säga den skyddande yta som ofta finns i exempelvis matförpackningar. Genom att gå över till grönare alternativ minskar koldioxidutsläppen och förpackningarna blir nedbrytbara och enklare att återvinna. 

Klimatnytta drivkraften

Klimatnyttan har varit UMV:s drivkraft under flera års tid och verksamheten har utvecklats med nya maskiner och produkter.  

– Förutom maskiner har vi tagit fram till exempel INVO Tip, ett patenterat bestrykningselement som har visat sig ligga helt rätt i tiden, säger Håkan Karlsson.

Ledande inom bestrykning

Nu har UMV att göra framöver. Efter årsskiftet börjar arbetet med leverans, installation och uppstart på Stora Enso i Forshaga.  

– Det här projektet stärker vår position som ledande inom bestrykningsteknologi. Det är positivt för hela regionen. Vi fortsätter visa att vi är en region med stor kunskap inom pappersindustrin, säger Håkan Karlsson. 

Miljönytta för kunderna

Den nya utrustningen på Stora Enso i Forshaga planeras att köras igång under andra kvartalet 2021. 

– Utrustningen kommer att hjälpa våra kunder och konsumenter att bli mer miljövänliga, säger Fredrik Werner, anläggningsdirektör på Stora Enso Forshaga. 

Läs mer här:

Stora Enso rekordinvesterar i Forshaga för hållbarare barriärlösningar

 

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com