Stora Enso Skoghalls bruk minskar sin råvaruförbrukning med 135.000 träd per år

Nu blir Stora Enso Skoghalls Bruks CKB-kartong mer miljövänlig.
Tack vare ett framgångsrikt utvecklingsarbete inom Stora Enso har man lyckats sänka vikten på alla CKB-produkter på Skoghalls Bruk. Kartongen har blivit 10 gram lättare per kvadratmeter. “Det innebär att vi nu behöver 135 000 färre träd per år för att tillverka CKB-kartong jämfört med 2010”, säger Fredrik Werner, affärsutvecklare inom livsmedelskartong på Stora Enso.  CKB-kartong används framförallt till att förpacka torra och frysta livsmedel.- Även om kartongen nu har blivit lättare så håller den samma höga prestanda som tidigare. Den är fortfarande lika stark och har samma goda tryckegenskaper, säger Fredrik Werner.

FEM SKIKT

Det kan ju låta lite som magi, att man lyckas finna sätt att använda mindre råvara och samtidigt behålla kvaliteten och dessutom minska vikten på kartongen. Det handlar helt enkelt om att jobba med uppbyggnaden av kartongens olika skikt och dess recept. Skoghalls Bruks kartong är uppbyggd av fem olika skikt, vilket är unikt och gör det möjligt att optimera en rad olika egenskaper.

FÖRETAGSHEMLIGHET

Att tillverka kartong kan i vissa fall liknas vid att laga mat. Varje kartongkvalitet tillverkas efter ett speciellt recept. Genom att göra vissa förändringar i receptet påverkar man slutprodukten.
– Vi har hittat ett sätt så vi inte behöver lika mycket råvara vid tillverkningen men får samma höga prestanda i kartongen. Det handlar om att göra justeringar i exempelvis vilka typer av massor man väljer att använda, hur man kokar eller maler dessa eller vilka körinställningar som görs på kartongmaskinen. Det handlar om att optimera recepten på bästa sätt, säger Fredrik Werner och tillägger med glimten i ögat att receptens utformning givetvis är en företagshemlighet.

ETT STEG I RÄTT RIKTNING

Både Stora Enso och deras kunder har stort fokus på hållbarhetsfrågor.
– Att vi lyckas använda mindre råvara är något som vi alla uppskattar. Det är bättre för miljön ju mindre råvara och resurser som krävs för att tillverka vår kartong. Kartong är ju redan idag ett mer miljövänligt förpackningsalternativ än t ex plast och aluminium eftersom vi använder en förnyelsebar råvara i form av träd. Men vi måste fortsätta att vidareutveckla mer resurseffektiva sätt att tillverka vår kartong. Nu har vi tagit steg i rätt riktning i och med den lättare CKB-kartongen, avslutar Fredrik Werner.

FAKTA CKB

CKB-kartong används framförallt till att förpacka torra och frysta livsmedel.
Det unika med CKB-kartongen är dess styrka, styvhet, renhet och tryckbarhet.
– Kartongen har också en mycket bra körbarhet, så den är enkel för våra kunder att hantera när de ska tillverka förpackningar, säger Fredrik Werner, affärsutvecklare inom livsmedelskartong på Stora Enso.
CKB-kartong säljs framförallt till Europa, men även till Sydamerika och Asien.

FAKTA SKOGHALLS BRUK

Huvudprodukter: Vätskekartong och CKB
Var sjätte vätskekartongförpackning i hela världen är tillverkad av kartong från Skoghalls Bruk!
Antal medarbetare: ca 800 personer (700 i Skoghall & 100 i Forshaga) – ett av Värmlands största företag
Produktionskapacitet: 755 000 ton kartong/år – ett av de 10 största kartongbruken i världen!
Drygt 85 procent exporteras.