Stora Enso Skoghalls bruk firar 100 år

När ett av Värmlands största företag i förra veckan fyllde hundra år firade de med att bjuda sina anställda på familjedag i Mariebergsskogen och festkväll med trerätters på Karlstad CCC. Dessutom bjöds politiker och beslutsfattare in till ett halvdagsseminarium om hållbar utveckling, där bland andra Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall pratade om bioekonomins potential.Skoghalls bruk byggdes av Uddeholmsbolaget 1917. Då var det en sulfitfabrik, som 1919 gjordes det om till ett sulfatbruk. Mellan 1930 – 1968 växte verksamheten med fem pappersmaskiner. Det var först 1984 som Stora tog över bruket. Sedan dess har företaget investerat mycket i både miljö- och energiteknik och idag är Skoghall, med Sverigechefen Per Lyrvalls ord, ”kronjuvelen i Stora Ensokoncernen”.

Vill lösa framtidens problem

Det finns mycket stolthet över brukets framgångsrika historia och ett starkt fokus på en hållbar framtid. – Vi aspirerar till att vara med och lösa framtidens hållbarhetsutmaningar med våra produkter. Allt som görs av fossila råvaror idag kan i framtiden göras av trä, sa Per Lyrvall, Sverigeshef för Stora Enso, som nostalgiskt konstaterade att han fick sin introduktion till kartongproduktion i Skoghall och var med som bolagsjurist när företaget upphandlade KM 8.

En miljard på forskning

Koncernen har 25.000 anställda i 35 länder och omsätter 9,8 miljarder Euro. De senaste tio åren har de investerat 15 miljarder kronor bara i Sverige, och en miljard per år lägger företaget på forskning för att utveckla nya material, produkter, processer och affärsmodeller.
”Jag tror på evolution före revolution”
Per Lyrvall själv tror benhårt på att innovation är vägen mot en mer hållbar värld.– Jag tror på evolution före revolution. Genom att gradvis lära oss mer om biokemi, materialvetenskap, design, processvetenskap och digitalisering kan vi skapa värde av nya idéer. På Stora Enso är vi duktiga på att göra stora volymer av produkter. Vi kommer fortsätta utveckla förpackningar. Byggnadselement av trä kommer bli stort och därför satsar vi också på det. Dessutom tittar vi på nya textilprodukter och biokompositer som kan hjälpa oss minska plastinnehållet i massor av produkter. Av mikrofibillär cellulosa, som i förhållande till sin vikt är starkare än stål, utvecklar vi livsmedelsbarriärer. Det materialet kan även användas till betydligt mer högförädlade produkter, som syntetiska organ, exempelvis öron, berättar Lyrvall.
Förskoleelever från Bärstadsskolan agerade framtidsforskare och fick med pensel och färg måla hur de tänker sig att framtiden kommer se ut.

Investerar i personalen

På Skoghalls bruk investerar man också mycket i den egna personalen. Därför bjuds alla medarbetare på en familjedag i Mariebergsskogen i Karlstad, med tävlingar, tårtkalas, fika och mat. Under två festkvällar på Karlstad CCC med får medarbetarna ta med sina respektive på underhållning, mingel och trerätters middag. Platschefen Kenneth Ohlsson berättar att företaget arrangerat småevent under hela året för att fira sitt hundraårsjubileum. – Alla anställda har under tre dagar fått jobba med hela Stora Ensos strategi och bryta ner det till Skoghalls nivå. Det är en internutbildning där också simmaren Anders Olsson föreläste om sina utmaningar, berättar Kenneth Ohlsson.
”Vill man växa en verksamhet så måste man också se till att människorna i organisationen växer”
Ett inslag som återkommit under dessa personaldagar är körsång. Alla anställda har fått sjunga i kör tillsammans under ledning av en kapellmästare. – Det har gjort mycket för sammanhållningen och den personliga utvecklingen för deltagarna. Vill man växa en verksamhet så måste man också se till att människorna i organisationen växer, menar Ohlsson.