Stora Enso och Valmet ska utveckla nästa generations lignin

Stora Enso och Valmet har inlett ett samarbete kring nästa generations ligninprodukt- och processutveckling. Målet med partnerskapet är att vidareutveckla ligninets kvalitet och kundvärde, öka utbudet genom optimerade processmaskiner och anläggningsdesign samt att öka hastigheten när det gäller att möta den växande efterfrågan på lignin.

Stora Enso pressmeddelande är tar fram innovativa och hållbara material på marknaden som ersätter fossilbaserade material. Redan i dag ersätter träbaserat lignin fossilbaserade material i asfalt, plywood, möbelpaneler och färgämnen, för att nämna några.

Med samarbetet för nästa generations lignin kommer Stora Enso och Valmet att vidareutveckla ligninprodukten och -processen och dra nytta av båda företagens överlägsna tekniska kompetens och resurser. Stora Enso är sedan 2015 världens största producent av kraft lignin. Vid sin anläggning i Sunila i Finland använder Stora Enso Valmets LignoBoost-teknik för ligninutvinning.

– Vi utvecklar vårt ligninerbjudande för att kunna möta det växande behovet av lignin och skräddarsy det för våra kunder som arbetar med olika slutapplikationer. Med nästa generations lignin kan vi till exempel möjliggöra utvecklingen av hållbar batteriteknologi, säger Kimmo Ruohoniemi, Head of Lignin Operations på Stora Enso, i ett pressmeddelande.

– Vårt fokus i LignoBoost-utvecklingen är att skräddarsy ligninkvaliteten för förbättrad slutproduktanpassning, minska produktionskostnaderna och samtidigt förbättra produktionsprocessen i allmänhet. Det är tacksamt att göra den här typen av produktutveckling där vi har ett tydligt och konkret slutmål, säger Hanna Karlsson, chef för Valmet LignoBoost Technology.