Stora Enso lanserar miljövänliga skålar av träfiber

Stora Enso och Tingstad lanserar miljövänliga skålar för snabbmatssegmentet. Skålarna är gjorda av formpressad fiber och kan ersätta livsmedelsbranschens plastförpackningar.

Stora Enso introducerar sina nya, miljövänliga skålar för snabbmatssegmentet PureFiber™ by Stora Enso. Produkterna är fria från plast och PFAS och har utformats för att hjälpa kunder att ersätta livsmedelsförpackningar i plast. Skålarna lanseras på marknaden i samarbete med grossistföretaget Tingstad. Produktsortimentet PureFiber™ kommer även att utökas för andra användningsområden inom livsmedel och konsumtionsvaror.

Stora Ensos produkter i formpressad fiber är cirkulära, vilket innebär att de är förnybara, återvinningsbara och biologiskt nedbrytbara. PureFiber™ har ett cirka 75 procent lägre koldioxidavtryck jämfört med alternativa produktmaterial som plast eller bagasse. Den unika tillverkningstekniken för formpressad fiber gör det möjligt att producera produkter helt utan plast eller PFAS och tillhandahålla ett hållbart alternativ med attraktiva användaregenskaper.

Hållbarhetshungrig marknad

– Konsumenterna vill ha produkter som hjälper dem att leva mer miljövänligt, säger Sohrab Kazemahvazi, chef för Stora Ensos enhet för formpressad fiber, i ett pressmeddelande.

– De vill minimera sitt avfall, sitt koldioxidavtryck och sin plastkonsumtion. Produkterna av formpressad fiber som vi lanserar är banbrytande på marknaden eftersom de hjälper starka varumärken att uppnå sina mål inom hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Stora Enso säljer sina produkter i formpressad fiber direkt till varumärkesägare och grossister. I Norden samarbetar Stora Enso med grossistföretaget Tingstad, som säljer PureFiber™-skålarna direkt till kunder inom snabbmatsindustrin.

– Vi är övertygade om att PureFiber™ kommer att få stor betydelse i marknadsövergången till plastfria livsmedelsförpackningar. Vi är glada över att kunna lansera en verkligt hållbar lösning på marknaden tillsammans med Stora Enso, säger Johan Larsson, inköpschef på Tingstad.

PureFiber™-produkterna tillverkas på Stora Enso Hyltebruk i Sverige av naturlig träfiber från hållbart brukade skogar. Andra potentiella användningsområden finns bland annat inom förpackningar för jordbruksprodukter, elektronikprodukter, konsumtionsvaror och industriprodukter.