Stora Enso är igång med nya träfabriken i Grums

Vill vi ha ett fossilfritt samhälle måste vi börja bygga mer med trä. Stora Enso visar vägen och skapar möjligheter med sin nya produktion för korslimmat trä som nu är igång vid Gruvöns sågverk.

Fabriken är en av världens största och modernaste produktionslinjer för korslimmat trä, även kallat CLT. Investeringen är värd en halv miljard och innebär 60 nya jobb vid Gruvöns sågverk, som idag har 110 medarbetare. Joakim Sveder är nytillträdd platschef sedan 1 mars och rekrytering av fler medarbetare pågår.

– Det har varit ett relativt snabbt investeringsprojekt, som flutit på helt enligt plan. Från det att investeringsbeslutet fattades i juli 2017 så har vi nu en helt ny produktionslinje för korslimmat trä i drift som producerar kommersiella leveranser. Detta är dessutom en av världens största och mest moderna produktionslinjer för korslimmat trä, berättar Maja Bergström, projektledare.

Maja Bergström, projektledare och Joakim Sveder, platschef på Stora Enso Gruvöns sågverk.

Detta är Stora Ensos tredje produktionslinje för korslimmat trä. Företaget har sedan tidigare två produktionslinjer i Österrike. Att nysatsningen  hamnade just i Grums beror på bra förutsättningar i form av kompetent personalstyrka, närheten till den värmländska skogen och smidiga logistiklösningar med hamn, järnväg och E18 precis intill husknuten.

Hållbart byggmaterial

CLT klassas som ett hållbart byggmaterial och spås ha en lysande framtid. Allt fler kommuner tar fram strategier för att öka byggandet i trä och det finns en stark framtidstro på trä som byggmaterial. Endast 10 % av flerbostadshusen i Sverige byggs i trä idag, så konkurrenterna är inte andra träleverantörer utan stål- och betongtillverkarna.

Korslimmat trä används till att bygga alltifrån villor, skolor, flerfamiljshus, kontor och hotell. Materialet är lätt och stark och kan ersätta betong. Leveranstiden är endast 6-8 veckor. Trä är dessutom det enda helt förnybara byggmaterialet.

Den officiella invigningen av produktionslinjen för korslimmat trä vid Gruvöns sågverk äger rum den 28 maj. Då deltar bl a Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström.

CLT-produkterna från Gruvöns sågverk är 16 meter långa och 3,5 meter höga