Spolarvätska i kartongförpackning

Så här års gör bilägarna av med mängder av spolarvätska som oftast säljs i plastförpackningar. Bjørkes Chemistry i Kløfta, Norge, säljer sin spolarvätska i en återvinningsbar kartongförpackning och är först på marknaden med sin lösning.

Förpackningen är gjord av Pure-Pak-kartong, rymmer två liter spolarvätska, och återvinns på samma sätt som mjölk- och juiceförpackningar.

Förpackningen är utvecklad av Norska Døvigen AS, tillsammans med förpackningsföretaget Elopak, åt Bjørkes Chemistry som använder den för sin spolarvätska. Enligt Døvigen så bidrar den nya förpackningen till en betydande reducering av plast och koldioxid. Förpackningsmaterialet är FSC-certifierat och består av ungefär 90% procent förnybara råvaror.

Företaget skriver på sin sajt att den nya kartongen använder 8 gram plast per liter spolarvätska. Det innebär att du sparar 25 gram plast per liter spolarvätska som säljs med den nya förpackningen. Om 10 000 bilar använder 20 liter spolvätska per år sparas fem ton plast med spolvätska på kartong.