Somas firar 75 år med framgångsrik digital satsning

Somas Instrument i Säffle har all anledning att fira. Företaget fyller 75 år, har startat en spännande digitaliseringsresa och valts ut som en av sex finalister i tävlingen Smart industri.Vårt medlemsföretag Somas startade sin verksamhet 1945. På den tiden ägnade de sig åt att slipa och polera matbestick. Några år senare började de tillverka ventiler till den lokala processindustrin. Idag är de Sveriges ledande utvecklare och tillverkare av regler- och on/off-ventiler av rostfritt, syrafast stål och de 173 medarbetarna har hela världen som arbetsfält.

Lyssnar på ventilerna

Somas har påbörjat ett spännande digitaliseringsprojekt. Tillsammans med Afry, ett annat av våra medlemsföretag, undersöker de möjligheterna att använda sig av artificiell intelligens (AI) och machine learning på insamlade data från så kallade smarta ventiler för att utvärdera ventilens hälsa. Konceptet att lyssna på ventilerna och rekommendera passande åtgärder har fått namnet SomVerify.

Beviljats statliga medel

Projektet, som beviljats medel från Vinnova, ska utvärdera potentialen i att använda avancerade algoritmer för preventivt underhåll. Målet är att kunna erbjuda sina kunder smarta ventiler som tidigt kan ge en indikation på om de kräver åtgärder.Tack vare den här tekniken får kunderna ett ökat värde på ett flertal punkter.– Vi vill kunna erbjuda lägre omkostnader för service och underhåll. Det kan vi göra genom att rekommendera serviceåtgärder där behovet finns, vilket främjar en effektivare resursanvändning, säger Kristina Hellström, projektledare på Somas.SomVerify är en del av den stora digitala satsningen SomAware och ett varumärke baserat på nya tjänster som smarta ventiler och fjärrövervakning

Finalister i Smart Industri

Somas framgångsrika digitaliseringsresa har lett till att de utsetts till finalister i företagstävlingen Smart Industri. Tävlingen uppmärksammar och belönar företag som tar till vara på digitaliseringens möjligheter på ett smart och innovativt sätt och med tydliga resultat. Tävlingen startades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Lyfter fram goda exempel

Syftet med tävlingen är att stimulera små och medelstora företags övergång till det digitala genom att lyfta fram goda exempel som kan visa vägen framåt.– Vi är väldigt stolta över det lagarbete som vi hittills gjort med den digitala agendan. Vi är ett verkstadsindustriföretag utan tidigare dataanalyskompetens. Vår strategi är att arbeta med partners och experter och att anpassa metoderna efter våra förutsättningar, säger Kristina Hellström.Vinnare och eventuella hedersomnämnanden presenteras på webbinariet Smarta industridagarna den 11 februari (tävlingen kan ses via streaming på iva.se och kräver ingen föranmälan till själva webbinariet).Läs mer om tävlingen Smart industri och övriga finalister här.Läs mer om Tillväxtverkets och Vinnovas konferens Smarta industridagarna här.