SOMAS får ny rekordorder – del av BillerudKorsnäs miljardsatsning på Gruvön

SOMAS i Säffle, har slutit ett ramavtal med BillerudKorsnäs gällande Hand-, Regler, On/Off- och Spjällbackventiler för byggnationen av ny kartongmaskin (KM7) vid BillerudKorsnäs anläggning Gruvön i Grums. Det är den största ordern i SOMAS historia sett till antal ventiler och innebär löpande leveranser under ett år med första leverans hösten 2017.

Vi har tidigare berättat om BillerudKorsnäs invstering i en ny kartongmaskin värd 5,7 miljarder SEK vid Gruvöns bruk i Grums. En satsning för att möta den ökade efterfrågan på hållbara förpackningslösningar för mat och dryck runt om i världen. Kartongmaskinen får en kapacitet om 550 000 årston kartong och blir den största i världen i sitt slag.

– Ordern är viktig för SOMAS. BillerudKorsnäs Gruvön är en kund som vi haft väldigt långt samarbete med och det känns extra bra att fortsätta detta, säger Peter Hägg, VD för SOMAS.

– Det visar återigen att våra kunder har stort förtroende för våra produkter och att vi håller högsta tänkbara kvalitet.

SOMAS utvecklar, tillverkar och marknadsför ventiler i rostfritt syrafast stål till kunder över hela världen. Ventilerna används som regler- och avstängningsventiler inom bl.a. pappers- och massaindustrin och detta är något som SOMAS har stor erfarenhet av. Det familjeägda företaget grundades 1945, där huvudkontor och produktion är baserat i Säffle med 160 anställda.

Produktionen sker i en toppmodern fabrik och hela 75 % av försäljningen går på export. Peter Hägg fortsätter: “Ordern är den hittills största för SOMAS när det kommer till antal ventiler. Det visar att våra kontinuerliga satsningar på produktutveckling, kvalitet och effektivare produktionsutrustning lockar gamla och nya kunder till företaget”.

Produktionen i nya KM7 beräknas starta under första kvartalet av 2019.