Södra Viken leder till jobb i skogen

SG/Södra Viken är en gymnasieskola med yrkesprogram inom skog och transport. Framtidsbranscher där eleverna brukar få jobb direkt efter studenten. 

Viktor Klarström och Victor Söderberg går tredje året på naturbruksprogrammet.

Södra Viken, en mil väster om Sunne. Här finns de senaste maskinerna och fordonen och en härlig miljö med naturen in på knutarna. Eleverna bor på skolans internat eller pendlar till skolan från närområdet. Skolan startade 1947 av skogsvårdsstyrelsen i Värmland. Från och med juli 2003 drivs den av Sunne kommun.

På Södra Viken utbildas eleverna till exempelvis skogsmaskinförare, grävmaskinist, servicetekniker eller lastbilschaufför. Teori varvas med praktik. Utbildningarna leder direkt ut i yrkeslivet, men ger även en bra grund för fortsatta studier.

Naturbruksprogrammet inriktning skogsbruk

På ”naturbruksprogrammet inriktning skogsbruk” får eleverna kunskaper i modernt skogsbruk med ämnen som skogsskötsel, virkeslära och naturvård på schemat.

Varför valde du Södra Viken?

– För att få vara ute i skogen och för att få ett bra jobb i framtiden. Det finns många olika arbetsmöjligheter, säger Viktor Klarström som läser tredje året på naturbruksprogrammet.

Fordons- och transportprogrammet

Freja Karlsson läser sista året på fordons- och transportprogrammet.

Det andra programmet, ”fordons- och transportprogrammet inriktning transport”, riktar sig mot skogs- och biobränsletransporter samt anläggnings- och maskintransporter.

– Alla som går här brukar få jobb direkt. Jag har inte hört någon som haft problem, säger Freja Karlsson som läser tredje året på fordons- och transportprogrammet.

Vad är det bästa med skolan?

–  Att det är fritt och så mycket praktiskt. Man sitter inte bara vid en skolbänk. Det är en bra sammanhållning bland både elever och personal. Jag kan starkt rekommendera den här skolan, säger Freja Karlsson.

Södra Viken har även två av gymnasiesärskolans fyraåriga nationella program. Det ena är skog, mark och djur och det andra fordonsvård och godshantering.

Vill du veta mer om Södra Viken? Besök deras digitala öppet hus.