Södra Viken i Sunne är utsedd till Årets transportskola

”Skolan är ett föredöme!” Så löd det när Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) delade ut sin prestigefyllda utmärkelse Årets Transportskola till Södra Viken i Sunne. Det var under konferensen Transportkompetens som vinnaren tillkännagavs och lyckliga representanter från skolan fick ta emot diplom och prischeck.

Skolan har en utmärkt samverkan med branschen, gott rykte hos åkarna i Värmland och en viktig satsning på värdegrundsfrågor. Därför får Södra Viken i Sunne utmärkelsen Årets Transportskola 2021. Det skriver Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd (TYA) i en nyhet på sin hemsida.

Priset delas ut för sjunde året i rad för att uppmuntra de gymnasiala transportutbildningar som gör skillnad. Under den nationella konferensen Transportkompetens i Arlanda stad utanför Stockholm 6-7 oktober fick biträdande rektor Gunnar Berggren ta emot diplomet och en check på 10 000 kronor.

Vad är det som gör att SG Södra Viken har varit extra framgångsrika och blivit Årets Transportskola?

– En sak är att vi låter eleverna vara sig själva och möter dem där de är. Vi jobbar också med värdegrundsfrågor tillsammans med eleverna på klassråden.

Vad ska ni använda prispengarna till?

– Det har vi inte hunnit fundera så mycket på än. Vi har nyss haft en översvämning på skolan och pumpat ut ca 100 kubikmeter vatten från källaren så det finns alltid något hål att fylla, säger en glad Gunnar Berggren.

Dubblat antalet sökande

Sunne gymnasieskola Södra Viken har över 20 års erfarenhet av transportutbildning. Skolan har på senare år haft dubbelt så många sökande som antalet platser på transportprogrammet, vilket gjort att skolan nu ökar antalet platser från 32 till 48 i varje klass. Skolan får utmärkelsen Årets Transportskola bland annat för sin samverkan med branschen och goda rykte bland åkarna, samt sitt systematiska arbete med värdegrundsfrågor som Respekt, Utveckling och Professionalism. ”Skolan är ett föredöme!”, skriver TYA i sin motivering.

– Med priset vill vi lyfta de skolor som verkar för att unga kommer ut i branschen välutbildade, trafiksäkra och anställningsbara. Ett stort grattis till Södra Viken som visat att de verkligen är en skola i framkant, säger Sigalit Slutbäck, vd på TYA.

Hela motiveringen:

”Södra Viken är en skola där vi ser en stark utveckling både i samverkan med branschen, söktryck och i antal platser till Transportprogrammet. Söktrycket har ökat med 61% till 2021. Skolan har ett gott rykte hos åkarna i Värmland och numera har skolan en bra upparbetad branschsamverkan. Skolan bidrar också i den gemensamma nätverksdialog som finns mellan skolorna i Värmland. Södra Viken arbetar med vikten av att utmana sig själv samt lägger kraft på värdegrundsfrågor med tydliga rutiner för detta. Skolan är ett föredöme.

Välkomna på Öppet hus 13 november

Vill du hälsa på hos Södra Viken så har du chans lördagen den 13 november mellan klockan 10-13. Läs mer här: sodraviken.se