Skogsbruket illustreras i ny barnbok

Nu ska den yngre generationen få lära sig om naturvård och skogsbruk genom en ny barnbok. Till grund ligger en heldag i skogen tillsammans med Sveaskog.

Den populära barnboksfiguren “Halvan” har frontat 18 böcker där han bland annat kört polisbil, ambulans, brandbil, sopbil, rymdskepp, färja och tåg. Böckerna är fulla med fakta med realistiska bilder och stor detaljrikedom. De är väldigt uppskattade av målgruppen på tre till sex år.

Den senaste boken handlar om Halvans möte med skogen.

– Det var kanske en av de lättaste böckerna vi någonsin gjort. Det räckte med en lång dag i skogen. Alla ställde verkligen upp. Ganska snart fick jag ett hum om hur historien skulle se ut. Även om det såklart blev en massa efterarbete också. Det var mycket som skulle kollas och faktagranskas, säger författaren Arne Norlin, i ett pressmeddelande.

Sveaskog var ett naturligt val

Att välja just Sveaskog, av alla skogsbrukare i Sverige, för att visa upp branschen var ett naturligt val för Arne.

– En grundregel är att vi alltid väljer den som är störst. Polisen använder Volvo och för långtradare är det Scania som gäller. Sveaskog är den största skogsägaren i Sverige. Att det sedan är ett statligt företag, vilket gör det möjligt med större insyn, gjorde valet ännu lättare, säger författaren Arne Norlin.

På Sveaskog ser man detta som en möjlighet att visa hur ett långsiktigt och ansvarsfullt skogsbruk ser ut idag.

– Jag tycker det är jättekul att Halvans författare ville komma ut och besöka oss och se vårt arbete. Det är roligt att fler nu får en inblick i det moderna skogsbruket och kan se kombinationen av naturvård och skogsbruk. Förhoppningsvis har vi också några framtida Sveaskogmedarbetare bland de unga läsarna, säger Eva Karlsson-Berg, marknadsområdeschef för Sveaskog i södra Sverige.