Skogsbaserad absorbent är snart redo att tackla världens oljespill
Företaget Biosorbe har en unik produkt som absorberar olja men avvisar vatten. Den tillverkas av råvaror från skogen och är snart redo att sanera oljespill runt om i världen. Samtidigt väljer Biosorbe att flytta sin verksamhet till Värmland och växa med mer personal.
Sedan augusti i fjol har Biosorbe gått från labbmiljö till pilotanläggning. Nästa steg är att nu producera absorbenten i stor skala och nå marknaden.
– Vi har ett antal betalande kunder och några större aktörer som är intresserade av leveranser och tester. De finns inom transport-, sanerings- samt bygg- och anläggningsbranschen. Förhoppningsvis kan vi börja leverera i september, säger Erik Josephsson, försäljningschef och en av grundarna till Biosorbe.
Binder mer olja än andra
Biosorbes absorbent är framtagen genom en process som kombinerar cellulosa med ett antal naturliga komponenter.
– Vi gör massan opolär så att den attraherar olja istället för vatten. Det gör den hydrofobisk.
Det innebär att den till exempel kan sanera oljespill i haven då den håller sig flytande och binder oljan utan att absorbera vatten.
– Den absorberar 9–14 gånger sin egen vikt. Det är mer än andra konkurrerande absorbenter, berättar Lars-Erik Sjögren, vd på Biosorbe.
Värmland är navet som behövs
Biosorbe har idag sitt kontor i Stockholm men närmar sig den värmländska marknaden, bland annat genom att bli medlemmar i företagsklustret Paper Province.
– Vi har ambitionen att snabbt komma ut på den internationella marknaden och då tror vi att Paper Province kan vara ett bra stöd. Det är också ett bra kunskapsnätverk som vi redan har fått mycket hjälp av. Det var bland annat genom deras kontakter vi fick kontakt med Rottneros bruk i Sunne som vi samarbetar med, säger Lars Erik.
– Jag upplever Värmland som ett nav för skoglig bioekonomi. Det finns ingen annan stans där man samarbetar så bra och snabbt kring skogsbaserad produktion. Vi har även fått mycket hjälp av Handelskammaren och Region Värmland, säger Erik.
Biosorbe hoppas kunna fortsätta produktionen på Rottneros bruk, där pilotanläggningen finns idag. Och i maj flyttar kontoret in på Innovation Park i Karlstad och blir grannar med Paper Province.
Planerar för framtida rekrytering
För att kunna leverera till sina kunder kan det bli aktuellt med framtida rekryteringar.
– Vi kommer troligtvis behöva någon till produktionen, en teknikchef och en säljare till att börja med, Men det blir nog rekrytering först till sensommaren, säger Lars-Erik.
När det kommer till rådande coronakris, tror de inte att den kommer påverka verksamheten, åtminstone inte negativt.
– Jag tror snarare att den gröna omställningen kommer att gå snabbare efter Corona.