Skogligt samarbete för att få rätsida på oljeutsläppen

Att sanera oljespill kan bli betydligt enklare. Genom att utnyttja naturens egna lösningar har Biosorbe, i samarbete med Rottneros, utvecklat en biobaserad absorbent med stor potential. Den suger upp olja men är samtidigt vattenresistent.

Oljespill från industrier och transporter påverkar miljön negativt samtidigt som de kostar mycket tid och pengar. Speciellt krävande är det att sanera olja från vatten. Det är också kostsamt och sällan särskilt miljövänligt att göra sig av med avfallet som blir kvar.

Men ibland har naturen själv de smartaste lösningarna på människans problem. Det har företaget Biosorbe insett och utvecklar sanerande produkter som bygger på komponenter från naturens egna kretslopp.

Älskar olja men skyr vatten

Genom en process som kombinerar cellulosa med ett antal naturliga komponenter tillverkar Biosorbe en effektiv oljeabsorbent som väcker stor nyfikenhet på marknaden. Produkten har utvecklats i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.

– Oljan stannar i absorbenten även om det kommer vatten på den och håller sig flytande under lång tid, förklarar företagets vd och medgrundare Erik Josephsson.

Ett givande samarbete

Innovationen har nyligen tagit klivet från labb till pilotproduktion tack vare ett samarbete med Rottneros pappersmassabruk, strax utanför Sunne i Värmland, där Biosorbe temporärt flyttat in. På Rottneros kändes det självklart att hjälpa till med utrymme, processkunskap och råmaterial.

– Vi jobbar med att förädla skogen och tycker det är ett lovande spår för framtida samarbete. Dessutom vet vi hur svårt det kan vara att gå från labb till produktion så det känns bra att kunna hjälpa till. När man är del av ett kluster som sammanför aktörer som vi så händer spännande saker. Det är viktigt att tänka utanför boxen, säger Nils Hauri, direktör för Innovation och strategiska projekt på Rottneros.

      

Cirkulära affärsmöjligheter

En annan bra sak med produkten är att det mesta av oljan kan pressas ut och återanvändas efter saneringen. Det lilla som blir kvar i absorbenten kan säljas vidare som bränsle till värmeverken.

– Det finns ett tydligt intresse från Räddningstjänsten och företag som jobbar med avfall och transport. Nu ska vi skala upp det här och leverera testprodukter till våra beställare. Det här kan bli jättestort, säger Erik Josephsson.

 

I filmen demonstrerar Erik Josephsson hur absorbenten effektivt suger upp olja från vatten.

 

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com