”Skogen är hållbar, förnyelsebar och bidrar till en bättre värld” 

Annica Åman är nytillträdd som kommunikationsansvarig på Paper Province. Hon brinner för samverkan och nätverkande, har branschkunskap och ett stort intresse för kommunikation. Nu ser hon fram emot att jobba med skogen och det fossilfria samhället i fokus. 

Annica Åman kommer närmast från Valmet där hon arbetat som kommunikatör i drygt sex år.

Hon ser framför sig ett kul arbete med att lära känna alla medlemsföretag i Paper Province. Det är ett stort kontaktnät som finns där ute.  

– För mig är det viktigt med medlemsnyttan, att svara upp till hur vi kan serva medlemmarna på bästa sätt. Allt ska ske i deras tjänst. Jag har jobbat mycket med kundupplevelse och kunders förväntningar. Utan dem finns vi inte.  

Ett grönare samhälle

En annan lockfaktor som fick henne att söka tjänsten var möjligheten att få jobba för ett grönare samhälle. 

– Det är sådant jag drivs av; att få känna motivation i ett gott syfte. Vi behöver alla ställa om våra liv för att klara utmaningarna som samhället står inför. Vi har bara en planet och den ska räcka i många generationer efter oss.

Agenda 2030

Många av Paper Province visioner faller väl in i Agenda 2030-målen, FN:s handlingsplan för hållbar utveckling. 

– Det känns bra både personligen och på ett jobbmässigt plan att få vara en del i det och jobba för ett fossilfritt, hållbart och jämlikt samhälle. 

Annica har ett speciellt förhållande till skogen. Hon växte upp invid en skogsdunge och gick ofta ut bland träden och filosoferade redan som liten. Nuförtiden går hon ut i skogen så ofta hon kan, med sin man och barnen Alicia och Viktor. 

-Jag älskar skogen. Den är min energikälla där jag hämtar kraft.  

Vi ska lyfta att det inte är gammal mossig skog eller smutsig industri vi pratar om, utan high-tech och framtid

Hon ser fram emot att kommunicera kring skogens möjligheter.  

– Det är en utmaning. I Värmland vet vi mycket om vad skogen har att ge, men det finns även en trist syn. Många tycker inte det är så spännande med skogsindustri, det uppfattas lite gammalmodigt. Där har Paper Province en superviktig roll. Vi ska lyfta att det inte är gammal mossig skog eller smutsig industri vi pratar om, utan high-tech och framtid. Skogen är hållbar, den är förnyelsebar och den bidrar till en bättre värld. Det är ett motiverande mål för oss och våra medlemmar, något viktigt att enas kring och jobba för. 

Viktigt att tänka på mottagaren 

Annica har ett stort intresse för beteendevetenskap och har nischat in sig på strategisk kommunikation med fokus på förändringsledning. Hon fascineras av människor och hur vi funkar. 

– Jag tycker om att läsa böcker och lyssna på poddar som har med psykologi att göra, försöka förstå varför vi beter oss på ett visst sätt. Det är bra att ha med de tankarna i kommunikationsplaneringen, att ständigt tänka på mottagaren och inse att alla är olika och läser in sin egen världsbild i allt.  

Människor, design och skrivande  

Hennes intresse för skrivande började tidigt. Som liten drömde hon om att bli författare eller journalist. Hon visste knappt om att kommunikatörsyrket fanns förrän hon kom in på informationsprogrammet på Karlstads universitet. 

– Det kändes rätt från dag ett. Ett helt perfekt yrke om man som jag är intresserad av människor, design och skrivande, avslutar hon.