”Skogen är framtiden”

Nykvist Skogs är nya medlemmar i Paper Province. De hjälper sina kunder med allt som har med skogen att göra. Från den första plantan tills virket når skogsindustrin och pengarna hamnar i kundens plånbok. De beskriver sig själva som det lilla skogsföretaget med stor kapacitet och mycket skogskänsla.

Pär Skinnargård är delägare och vd sedan 1996. Skogen betyder mycket för honom. Han är själv skogsägare, precis som hans morfars farfar var.

– Jag tror att skogen är framtiden. Den är nyttig för människan. Det har gått upp för fler och fler. Skogen har alltid varit förnyelsebar och är lösningen på klimatkrisen.

Komplett skogsföretag

Nykvist Skogs hjälper kunder att förvalta sin skogsfastighet, hela vägen från markberedning till slutavverkning, de planterar, röjer och gallrar. Relationen till kunderna är viktig. En del äger skogen enbart för att tjäna pengar medan andra även har känslomässiga band.

– Det pratas om att det är brist på känsla. Att förare kör sönder skogen med sina maskiner. Men vi handplockar personal med stor skogskänsla. Nästan alla som jobbar i företaget är själva skogsägare. Det är en stor fördel. När Robert, Jon, Olle eller Erik kommer med sina stora skogsmaskiner så tänker de sig för och kör som om de var i sin egen skog. Visst händer det att vi också kör sönder, men då säger skogsägaren ”vad synd om er att det blev så”. De vet att vi gjorde vårt bästa.

Kvinnliga timmerbilsförare

Historiskt sett har det varit ett lågstatusyrke att jobba i skogen. Men den bilden börjar förändras menar Pär. Och det är mycket tack vare kvinnorna.

– Vi har två kvinnor som kör timmerbil. Det är bra för både arbetsmiljön och kunderna. Vi vill se ut som våra kunder, inte komma ut till skogsägaren och bara vara män.

Låg personalomsättning

Pär har gjort en lång resa, från det första jobbet som bonddräng hos sin far till att bli vd i Nykvist Skogs. Företaget har en stadigt uppåtgående tillväxtkurva och idag är de en styrka på 25 personer, nio anställda och sexton entreprenörer.

Entreprenörerna kör enbart åt dem, det är åkerier med lastbilar, skördare, skotare och grävmaskiner. Det är viktigt att alla i den stora gruppen trivs.

– Det ska vara roligt att jobba, man måste kunna skratta. Den insikten har haft stor betydelse. Många skogsbolag har personalomsättning så det skallrar i dörrarna. Men det kostar bara pengar.

Världens bästa virke

Nykvist Skogs AB säljer virke till kunder som exempelvis Rottneros Bruk, Bäckebrons sågverk, Hilmer Andersson och Vida. Eftersom de är fristående och inte tillhör någon koncern kan de förhandla direkt med massa- och sågverksindustrin.

Virket är eftertraktat. Världens bästa, säger Pär.

– Tar du en passare och sätter den i Kongsvinger och drar en cirkel 20 mil runt om så har du prickat in världens bästa gran.

Varför blev ni medlemmar i Paper Province?

– Skogssidan är liten och medan allt förändras står skogen lite och stampar. Jag försöker att röra mig på utsidan för att träffa andra och lära mig hur företag tänker i andra branscher. Jag äger ett företag och har anställda som satsar sin energi och tid hos oss. De är duktiga och de kräver rätt verktyg och att jag är en vd som är skarp. Det känner jag tydligt.

 

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com