Skapa-priset till Ecostrates kattströ

Ecostrates miljövänligt kattströ prisades när Almi delade ut årets regionala Skapa-pris i Värmland på 25 000 kronor.

Vi gratulerar vårt medlemsföretag Ecostrate till det prestigefulla Skapa-priset. De går nu vidare med sin innovation till riksfinalen i Stockolm den 8 november – då Sveriges största innovationspris på 550 000 kronor ska delas ut.

Ecostrate sysslar med att få andra att inse vilka miljömässiga och ekonomiska vinster de kan göra av sitt avfall. En av företagets produkter är kattströet som nu prisas.

Miljömässiga och eknomiska vinster

Marina Kristiansson, grundaren av Ecostrate:

– Om du kör avfallet till en tipp kostar det dig pengar. Men om du tittar på det med andra ögon och behandlar det på ett annat sätt får du en produkt – och då får du en inkomst.

Kattströet är gjort av avfall från pappersindustrin. Det är inte ute på marknaden än, men ströet har testats hos kattägare och prover har tagits på Karlstads universitet. Om allt går som det ska finns produkten i handeln innan året är slut.

Cirkulär ekonomi

Den cirkulära ekonomin i Ecostrates idé blir till nytta för människor, natur och miljö menar juryn och skriver ”med en potentiell marknad på över 160 000 ton per år enbart i Sverige så har produkten mycket goda möjligheter att bli framgångsrik”.

Priset delades ut på residenset i Karlstad av landshövding Kenneth Johansson, tillsammans med Almi som anordnat tävlingen.

Bakom Skapa-stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, Vinnova och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond. Stiftelsen bildades 1985 till minne av uppfinnaren Alfred Nobel.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com