SaraClaes krossade normer och fick publiken att jubla

Minoriteter är majoriteter. Och vad är egentligen normalt? Visst är det tänkvärt. Sara Lund, som även heter Claes Schmidt, var huvudtalare vid Papermakers Night. En mycket lyckad tillställning som bjöd på insikter, omprövning av värderingar och tankesätt samt mycket skratt. Sveriges mest bokade föreläsare lämnade ingen opåverkad.

Förra veckan deltog över 100 personer på Papermakers Night. En av dem vara SaraClaes, det vill säga Claes Schmidt, som även går under namnet Sara Lund. En underbar “transa” i sina bästa år rörde om bland publiken när hen bjöd på en härlig blandning av humor och allvar, fakta och fiktion, inspiration och erfarenhet.

– Vi deltar alla i en föreställning som kallas normen. I den har en man huvudrollen. “Så kan man väl inte göra”, så kan man väl inte se ut”… Ja, ni vet vilken “man” jag menar, säger Sara Lund.

Våra hjärnor programmeras till att tänka på ett visst vis av samhället genom till exempel skola, kyrka och media. Men vad är egentligen normalt?

– Det finns sju miljarder människor på jorden och det finns inte två människor som är likadana. Ändå blir vi förvånade att människor är olika.

Den gemensamma nämnaren är att vi alla är människor. Därifrån kan vi kategoriseras in i oräkneligt många grupper och tillhörigheter; man, kvinna, gammal, ung, ljushårig, kortvuxen, fotbollsproffs, lokalvårdare, dyslektiker, plattfotad, frimärkssamlare, kaffedrickare, homosexuell, trilling och så vidare. Sanningen är att minoriteter är majoriteter. Alla tillhör vi någon form av minoritet i samhället. Bland annat är fem procent av befolkningen transsexuella, berättade Sara Lund. Faktum är att många döljer en del av sig själva, homosexualitet eller ej, för att de inte passar in med den norm som vi programmerats med.

Men vad styr då denna norm? Jo oftast är det rädslor.

– Fyra stycken dog av terrorister medan 28 drunknade somras. Bada. Är ni rädda för att bada? Nej… Men terrorister…

Hur motiverade och logiska är våra rädslor egentligen? Bör vi låta dem styra värderingar och normer?

Många mer får plats i Sverige
Invandringen togs även upp som ett bra exempel.

– Idag lever nästan tio miljoner människor i Sverige. Om vi skulle leva lika tätbefolkade som Danmark skulle det leva 53 miljoner här. Skulle vi istället vara lika tätbefolkat som Tyskland skulle 93 miljoner bo i Sverige.

Så plats finns det absolut, varför är det då så många negativt inställda?

– Varför inte se dem som människor som kämpar för att göra sitt liv bättre? Som modiga för att de lämnar och riskerar allt de har. Varför inte se tiggare som någon som ber om hjälp?
Alla har vi en sak gemensam, ingen valde vart vi skulle födas.

“Källa på det?”
Sara menar på att vi aldrig haft det så bra som vi har nu och att vi fortsätter att få det bättre hela tiden. Men att vi matas med nyheter om risker, våld och dåliga skolkunskaper. Rädslor skapar fördomar, okunskap håller dem vid liv. Så sök kunskap, var nyfiken, fråga och lär känna.

– Och våga fråga efter källa, är Saras råd.