Säffle har fått ett nytt vardagsrum – av trä

I slutet av augusti invigde Säffle en ny samlingsplats på Stortorget i form av en interaktiv lekskulptur. Installationen, en böljande trasmatta av korslimmat trä, kommer från företaget Woup som specialiserar sig på att ge nytt liv åt restströmmar från bland annat husproduktion.

Trasmattan av trä bjuder in till rörelse och aktiviteter för stora som små. Under sensommaren och hösten kan installationen på torget användas för att klättra på, skriva poesi, spela sällskapsspel och pingis eller varför inte prova på Säffles alldeles egna spel – “Säffelboard”.

– Vi ville få hjälp att hitta en hållbar lösning som gör att man vill stanna till en stund, på eller kring Stortorget. Fler människor i rörelse gynnar ju inte minst företagen i centrum, säger Pia Proper som är näringslivschef i Säffle kommun.

Klimatsmart konst och design

Projektet är ett samarbete mellan Säffle kommun, Woup och Outer Space Arkitekter. Woup, som står för Wood Upcycled, har stått för tillverkningen. De är ett uppstarts-företag som skapar design- och byggprodukter av återbrukat trä och ger det ett nytt värde. Trasmattan illustrerar deras affärsidé om att material som tas till vara kan förädlas och bilda helt nya former och funktioner.

– Vårt fokus ligger på att skapa hållbara och konstnärliga värden för att möta olika mänskliga behov, som exempelvis lek. Med detta projekt får vi möjlighet att visa att hållbarhet inte bara handlar om resurshantering, säger Rasmus Malbert på Woup.

Under resan från idé till produkt har Woup fått innovationsstöd och coachning från bland andra Paper Province.

Förverkliga barns idéer

Trasmattan är en tillfällig installation men kan monteras ner och flyttas inomhus till andra platser för att fortsätta sprida lekglädje även under de kalla månaderna.

Om mottagandet blir gott, och det finns ett sug efter fler installationer i samma anda, kan det bli fler lekskulpturer under 2021.

– Vi hoppas att vi kan engagera barn och unga i Säffle att påverka och bidra till utformningen av lekskulpturen till 2021. Det vore superkul att få vara med och förverkliga deras idéer, säger Rasmus Malbert.

Läs mer:

Woup gör möbler av korslimmat trä som blir över
Woups hemsida

Fotnot: Företag som deltagit för att förverkliga installationen i Säffle via sponsring är TINTER AB, Fridh & Hell’s Bygg AB, ROTHOBLAAS och Proinco.

Nifiken på att lära dig mer om korslimmat trä? Läs här: Svenskt Trä