Rottneros och KAPSU utvecklar ny fiberbaserad lösning för drycker

Rottneros har ingått ett samarbete med KAPSU, ett Karlstadbaserat startupföretag inom dryckesindustrin, för att utveckla och producera en helt ny fiberbaserad förpackningslösning för drycker. Paper Province är en av stödaktörerna som gjort satsningen möjlig.

Målet är att innovationen ska bana väg för konkurrenskraftiga plastfria lösningar inom dryckesindustrin och bidra till att lösa den globala miljöutmaningen. Förpackningsinnovationen som Rottneros är delaktiga i kommer tillverkas till 100 procent av fiber från lokala certifierade skogar.

Lösningen som helhet består av ett tredelat system: en flaska av rostfritt stål, en behållare av fiber som innehåller dryckesblandningen, samt KAPSU:s egen lockteknik. Behållaren kommer att tillverkas av Rottneros Packaging.

KAPSU har som vision att göra dryckesindustrin plastfri och samtidigt reducera transportkostnader och onödigt avfall  – utan att tumma på smakupplevelsen.

– Den nya produkten kommer att vara en del av KAPSU:s innovativa system och den första i sitt slag som är helt plastfri. Det är mycket uppmuntrande att se hur vår kunskap inom formpressad fiber kan användas i flera applikationer. Att samarbeta med KAPSU ökar vår räckvidd och är ytterligare ett uttryck för vår ambition att bidra till utvecklingen genom samarbeten. Vi är mycket glada att kunna erbjuda KAPSU en möjlighet att vidareutveckla sin utmärkta idé till en hållbar innovation, säger Lennart Eberleh, vd för Rottneros, i ett pressmeddelande.

– Att samarbeta med Rottneros i denna kritiska fas av vår utvecklingsresa är avgörande, de har kunskapen om branschen och resurserna för att utveckla den perfekta lösningen för vårt system. KAPSU:s system kommer att vara lika fördelaktigt för konsumenten som för miljön, tack vare Rottneros kunnande, säger Carlos Perdomo, vd för KAPSU.

Stöd från Paper Province

Paper Province är med och stöttar utvecklingen av den nya förpackningslösningen genom rådgivning och finansiellt stöd till KAPSU.

– Det är med stor glädje vi ser KAPSU och Rottneros samarbeta för att hitta en mer hållbar lösning vad gäller drycker. På Paper Province jobbar vi för lyckade samarbeten och ser stora möjligheter i att etablerade bolag som Rottneros öppnar sina dörrar för att främja startups och nya innovationer. Det främjar hela branschen och skyndar på omställningen, säger Gunnar Hellerström, innovationsrådgivare på Paper Province.

KAPSU har också fått stöd från Sting Bioeconomy, Region Värmland och Almi Värmland för att förverkliga sin innovation.