Rottneros och Intertechna samarbetar för att undvika driftstopp

Massatillverkaren Rottneros i Sunne ser vinsten i att digitalisera sitt underhållsarbete för att upptäcka potentiella svårigheter i tid, innan skadan är skedd. Till sin hjälp tar de Hammarö-baserade underhållsspecialisten Intertechna. Båda företagen är medlemmar i Paper Province.

Rottneros massabruk i Sunne är i full färd med att digitalisera sin verksamhet, och ett av områdena är underhåll. Som ett steg i arbetet har Rottneros inlett ett samarbete med Intertechna för att testa deras Smart Maintenance system, HID Condition Monitoring, skriver Intertechna i ett pressmeddelande.

Intelligenta sensorer skvallrar om avvikelser

– Vi har under en femårsperiod investerat drygt 500 miljoner kronor i vår anläggning och har i flera avseenden en ”state of the art-fabrik”, berättar Ola Thomasson, fabrikschef på Rottneros Bruk. Vi är rädda om våra maskiner och vill på alla sätt förhindra att något förstörs. Installation av Intertechnas system ger oss i detta avseende en trygghet.

Intertechnas sensorer, den lilla svarta dosan på bilden, är knappt större än ett vanligt usb-minne

HID-systemet, som bygger på ”IIoT”-teknik (Industrial Internet of Things), effektiviserar underhållet. Genom ständig övervakning av processerna säkerställs det att fel upptäcks i god tid, innan skadan sker.

Tekniken består av små intelligenta sensorer som känner av vibration och temperatur. Sensorerna limmas direkt på utvald utrustning och skickar trådlöst kontinuerlig information som sedan kan läsas av via en dator, smartphone eller surfplatta.

Kommunikationen sker via en molnbaserad tjänst där informationen lagras och hanteras. Om något avviker från idealvärdena skickas omedelbart larm till berörd personal.

Ligger steget före

– Digitalisering är ett av våra strategiska mål vilket gör det naturligt att använda ett system som bygger på artificiell intelligens, menar Ola Thomasson. Vi vill med digitala hjälpmedel kunna planera vårt underhåll genom att alltid ligga steget före. Ju tidigare vi kan upptäcka brister och begynnande problem, desto mer kan vi spara.

Med ett digitalt system kan Rottneros också frigöra mer tid åt att jobba proaktivt.

– Istället för att springa runt och släcka bränder kan vi använda tiden till att det se till att det aldrig börjar brinna.

Support runt hörnet

Det föll sig naturligt för bruket att välja Intertechna som leverantör.

– De jämförelser vi har gjort talar på flera punkter till Intertechnas fördel, säger Ola Thomasson. HID-systemet kombinerar avancerad teknik med enkelt handhavande och är dessutom mycket kostnadseffektivt. Att Intertechna dessutom finns på Hammarö, bara några mil söderut från vår anläggning, är naturligtvis ingen nackdel sett till tillgänglighet och service, säger Ola Thomasson.

– HID-systemet har fått ett fantastiskt mottagande över hela Sverige, men det är naturligtvis lite extra roligt när offensiva företag i ”grannskapet” väljer att samarbeta med oss, berättar Janne Persson, vd på Intertechna.