Rösta klimatsmarta företag framåt i utvecklingen

Startup 4 Climate är en av Europas största innovationsutmaningar som riktar sig till unga företag med idéer som kan påskynda energiomställningen. Med bland de utvalda finalisterna finns två av Paper Province medlemsföretag — Cellfion och Melker. Var med och stötta dem genom att rösta dem vidare.

Startup 4 Climate är ett initiativ för att bidra till klimatmålet att begränsa den globala uppvärmningen. Tävlingen riktar sig till svenska startup-bolag och syftar till att hitta, lyfta fram och stötta entreprenörer som har utvecklat innovationer som kan accelerera energiomställningen. Det kan till exempel ske genom produkter eller tjänster som minskar utsläpp av växthusgaser, effektiviserar energianvändning eller förändrar människors beteenden.

Med bland finalisterna finns Paper Province medlemmar Cellfion och Melker. De är två av startup-bolagen som du kan vara med och rösta på. Allmänheten har nämligen möjlighet att tycka till om vilket bolag som förtjänar en plats i slutfasen av tävlingen.

Biobaserade komponenter för energilagring tillverkade av träd

Cellfion har utvecklat ett membran för energilagring med hjälp av träd. Dessa kan ersätta konventionella membran som tillverkas med giftiga kemikalier. Läs mer om Cellfions membram här.

Energi- och klimateffektiv kajaktillverkning

Melker har utvecklat en helt återvinningsbar kajak med fibrer tillverkade av 50 procent lin i stället för glas. Tillverkningen kräver mindre energi och ger en slutprodukt som kan återvinnas vid det vanliga slutet av sin livstid. Dessutom binder trät koldioxid vilket skonar miljön. Läs mer om Melkers kajaker här.

Två miljoner kronor

Den 15 november får de bolag med flest röster pitcha sina idéer för en expertjury. Två vinnare kommer att dela på ett pris på två miljoner kronor och få coachning från expertjuryn för att hjälpa till att katalysera sina idéer och bidra till energiomställningen.

Bakom initiativet står Ellevio och GodEl.

Läs mer och lägg din röst här.