Renewcell teamar upp med AFRY för att digitalisera produktionen

Textilåtervinningsföretaget Renewcell har valt AFRY som partner för att digitalisera produktionen i sina produktionsanläggningar i Kristinehamn och Sundsvall.

AFRY kommer att leverera en industriell IT-lösning och den digitala plattformen kommer att fungera som ett nav för all information i produktionsprocessen.

Renewcell är ett flerfaldigt prisbelönt textilåtervinningsföretag. Med den teknik de har utvecklat har företaget lyckats återvinna textilfiber från gamla kläder och omvandla det till fibermassa. De har sedan tidigare en demoanläggning i Kristinehamn med möjlighet att återvinna upp till 4 500 ton slitna textiler varje år.

Ny fabrik 2022

Bolaget har nu tecknat ett miljardavtal med en av världens största producenter av viskosfiber. Med det som grund, tillsammans med en väl beprövad process och ny teknik bygger de nu framtidens fabrik i Sundsvall. När den nya fabriken står klar kommer Renewcell att kunna återvinna cirka 60 000 ton textilavfall årligen, vilket motsvarar drygt hälften av Sveriges årliga textilkonsumtion. Den nya fabriken beräknas tas i drift under 2022.

– Modern produktion och logistik kräver en hög nivå av data för att möta kraven på exempelvis spårbarhet, därför är en plattform som denna viktig för oss, tillsammans med AFRYs erfarenhet inom området, säger Ylva Stjernquist, Supply Chain Manager och projektledare på Renewcell.

Ledande digitala lösningar

AFRY har lång erfarenhet inom industriell IT och kommer nu att leverera två ledande och nära integrerade digitala lösningar för produktionsanläggningar, till Renewcell.

Tillsammans kommer dessa verktyg att förbättra spårbarheten och säkerställa en hög produktionseffektivitet genom att integrera data från alla produktionssystem och all utrustning.

– Vi fokuserar på att förbättra hållbarheten inom processen och det är en ära att få vara en del av Renewcells utveckling genom att leverera en fullskalig digitaliserad lösning. Vår moderna och konkurrenskraftiga digitala lösning kommer definitivt också att tillföra mervärde till den här nya typen av teknikprocesser, säger David Andersson, Business Segment Manager Digitalisering, AFRY Process Industries Sweden.

De digitala lösningarna kommer att installeras på både Kristinehamns och Sundsvalls anläggningar. Installationen är planerad att vara igång under andra kvartalet 2022.