Ragn-Sells och Tarkett i samarbete kring CO2-negativt material

Miljöföretaget Ragn-Sells och den världsledande golvtillverkaren Tarkett samarbetar för att ta fram fyllmedel till golv ur aska från energiproduktion. Genom att använda askan och infångad koldioxid som råvaror till fyllmedlet binder processen mer koldioxid än den släpper ut. 

Samarbetet mellan miljöföretaget Regn-Sells och golvföretaget Tarkett ska med hjälp av en unik teknik använda aska från energiutvinning i Estland tillsammans med infångad koldioxid som råvaror för att tillverka ett material som kallas PCC. Det skriver Ragn-Sells i ett pressmeddelande.

PCC är ett kalciumkarbonat som används i stora volymer i många industrier, bland annat som fyllmedel i Tarketts golv. Användandet av koldioxid och befintlig aska i stället för jungfruliga råvaror innebär att PCC-produkten blir koldioxidnegativ. Den binder alltså mer koldioxid än tillverkningen släpper ut.

– Tack vare det här projektet får vi möjlighet att tillverka golv med råvaror som hjälper till att sanera miljön i Estland och som dessutom binder koldioxid. Som ett resultat kommer våra vinylgolv att ha ett lägre koldioxidavtryck och en ökad mängd återvunnet innehåll. Detta är precis den typen av innovativa och långsiktiga samarbeten som vi tror kommer att bana väg för ett cirkulärt och koldioxidneutralt samhälle, säger Arnaud Marquis, Group Sustainability Officer på Tarkett.

Läs mer här.