Potatis kan minska vår plastkonsumtion

Att plast är en stor miljöbov kan ingen ha missat. Som tur är forskar många på miljövänligare alternativ och innovatörer driver det framåt. Bland dessa finns Pontus Törnqvist med sina engångsbestick i potatisplast och tre italienska designers som utvecklat en nedbrytbar förpackning – även den av potatisplast.

2017 gick närmare 40 procent av plastförpackningarna till återvinning i Sverige. Det gör att 60 procent – 98 550 ton inte togs om hand. Mycket hamnar i haven och gör stor skada. Samtidigt bidrar plasten som eldas upp till växthusgaser och global uppvärmning. Behovet av alternativa lösningar är stort! En av lösningarna som man tittar närmare på är helt växtbaserad och tillverkad av potatis.

Engångsbestick av potatisplast
Pontus Törnqvist, som studerat industriell design, har utvecklat ”Potato Plastic”, ett material som liknar plast men som består av potatisstärkelse och vatten. Med hjälp av värme uppstår en tjock vätska som kan placeras i formar. Genom ytterligare uppvärmning får materialet en formbar fast form. Materialet fungerar utmärkt att använda till engångsartiklar som inte kräver lång livslängd, så som engångsbestick och förpackningar. Materialet är biologiskt nedbrytbart. Hamnar det i naturen förmultnar det helt efter några månader.

Skalrester blir förpackning
Simone Caronni, Pietro Gaeli och Paolo Stefano Gentile, tre italienska designers, har även de utvecklat ett sätt att ta fram potatisplast. I detta fall till en nedbrytbar förpackning endast tillverkad av skalrester från produktionen av pommes frites. Idén fick de när de hörde talas om vilka stora mängder skalrester det blir vid den industriella tillverkningen av pommes frites.

Genom att blöta upp skalresterna och sedan pressa samman och torka dem fick de fram ett plastliknande material. Av detta har de tillverkat en konformad förpackning som passande nog fungerar för att servera pommes frites ur.

Plasten av potatisresterna är 100 procent biologiskt nedbrytbart. Även om det inte smakar gott är den också ätbar. Troligtvis passar plasten dock bättre som föda för fåglar och växtätande däggdjur, eller så kan de ge näring vid nedbrytningen till andra potatisar.