
Patrik brinner för samarbeten över gränser
Patrik Bångerius har varit med i Paper Province styrelse i drygt ett år. Med sitt breda nätverk och sin långa bakgrund inom teknik och innovation bidrar han med nya kopplingar till aktörer som kanske inte annars hade funnits på Paper Province radar.
Nästa person i vår styrelseserie att presenteras är styrelseledamot Patrik Bångerius, innovationsrådgivare på Karlstads universitet och avdelningen Grants and Innovation Office. Privat är Patrik en musik- och naturälskande trebarnspappa (alla utflugna) bosatt med sin fru Annica på Hammarö. Han ser sig själv som en nyfiken person, något som avspeglas i alla de olika branscher han testat på.
– Den röda tråden mellan mina jobb är nog att jag har vart duktig på att översätta komplexa saker för de som ska använda dem i praktiken. Jag älskar att få en person att utbrista ”NU förstår jag!”
Innovationsstöd och styrelsearbete
Efter studierna till dataingenjör på Karlstads dåvarande högskola har han både varit anställd på företag och startat eget. Ett av företagen han var med och startade handlade om att teknikgranska innovationsföretag åt investerare. Parallellt med det jobbade han åt Life Academy där han hjälpt nyckelpersoner från hela världen att bygga upp sina länders infrastruktur. Han har även en lång erfarenhet från styrelsearbete. I skrivande stund sitter han med i styrelsen för Drivhuset, Paper Province och Karlstad Universitets holdingbolag och Karlstads Universitets Innovation AB.
År 2007 fick han i sin roll som innovationsrådgivare på universitetet möjligheten att bygga upp en funktion för att stötta forskare och studenter med innovativa idéer. Arbetet resulterade senare i innovationskontoret Fyrklövern, ett lyckat samarbete som nu pågått i elva år mellan Karlstads universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet och Örebro universitet.
Många perspektiv bättre än ett
Det är när man samlar människor med olika bakgrund, olika kunskaper och olika perspektiv över en gemensam frågeställning eller utmaning som intressanta saker uppstår, menar Patrik. Att samla en blandad skara människor i ett rum i några timmar kan spara månader, ibland år. Detta är något han brinner för.
– Det tråkigaste som finns är när man slänger in en frågeställning i ett rum där det sitter människor som är exakt likadana med lika bakgrund och med samma perspektiv. Då kommer det sällan ut någonting nytt, säger Patrik.
Skogsnäringens Hollywood blir Bioekonomins Silicon Valley
– Drömmen med Paper Province är vara det mest intressanta klustret för att få tillgång till bästa förmågan, kunskapen och testmöjligheterna inom skogsbaserad bioekonomi. Det ska vara ungefär som Hollywood är för film, som Silicon Valley är för teknik eller som Los Angeles är för musik. Alla ska veta att hit måste man vara kopplad om man är intresserad av skoglig bioekonomi.