Pappret i fokus på Värmlands museum

Papper och trä kommer att få en framträdande roll när Värmlands museum slår upp portarna igen den 1 juni.

Skogen och papper som material får ta plats när museet i Karlstad öppnar upp igen i juni, efter en stor ombyggnad. Den uppdaterade interiören präglas av gran och furu och basutställningen kommer att lyfta träets och papprets viktiga avtryck på Värmlands historia och framtid.

En av museets nya utställningar går under namnet Framtidslabbet och är tillverkad i det träbaserade materialet biokomposit. Monterdelarna håller just nu på att produceras på en stor 3D-skrivare hos The Wood Region i Sysslebäck. The Wood Region och Paper Province har ett tätt samarbete. Bland annat genom det gemensamma projektet Bioinno, som handlar om att främja skoglig bioekonomi i Värmland och Dalarna.

– Eftersom det handlar om framtiden och produktion i framtiden så var det logiskt att också göra utställningen på det viset. Vi hoppas att det ska ge perspektiv och insikter om hur vi lever våra liv, och att vi ska tänka hur vi kan leva istället, säger Dan Spegel som är utställningsproducent på Värmlands Museum i en intervju med P4 Värmland.

Framtidslabbet ska täcka ett 100 kvadratmeter stort rum som bland annat visar upp olika typer av innovationer, med fokus på hur skogen används idag och imorgon.

Pappersalster

Lagom till invigningen öppnar museet en pappersutställning som är öppen till september i år. Utställningen “Everything you can imagine is real” kombinerar scenen, sagan, stjärnorna och skönheten med det utsökta hantverket. Utställningen visar bland annat Bea Szenfelds kollektion ”Haute Papier” – den vita kollektionen. Med sax, tejp, snöre och tusentals pappersark har Szenfeld skapat handgjorda papperskreationer som bland annat burits av artisters som Lady Gaga, Björk, Laleh samt Kungliga Operans dansare, sångare och musiker.

– Vi är jätteglada över att museet valt den här inriktningen. Ett gyllene tillfälle att uppleva och visa upp de otaliga möjligheterna med trä och papper, säger Maria Hollander, vd på Paper Province.

 

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com