Papperspåsens dag firas i Värmland och hela Europa

Fördelarna med påsar i papper är många. De är nedbrytbara och kan återanvändas och återvinnas.  Detta uppmärksammas i hela Europa på Paper Bag Day den 18 oktober.

Papperspåsar är det miljövänliga valet du kan göra i affären. De två organisationerna CEPI Eurokraft och Eurosac, som består av pappersproducenter och tillverkare av papperspåsar, har skapat det man kallar European Paper Bag Day. Syftet är att skapa uppmärksamhet kring den miljömässigt överlägsna kassen.

– Vi vill uppmuntra konsumenterna att kombinera sina personliga förpackningsval med ett bra miljöval. I en värld som står inför globalisering, klimatförändringar och råvarubrist är det viktigt att konsumenterna kan fatta välgrundade beslut, säger Kennert Johansson, tillförordnad generalsekreterare för CEPI Eurokraft.

Ständigt växande skogar

Papperspåsar är tillverkade av trä, en naturlig och ständigt växande resurs som i Europa kommer från hållbart förvaltade skogar.

– Förutom miljöaspekterna kan konsumenterna lita på en stark förpackning som bär allt upp till tolv kilo. Papperspåsar kan återanvändas flera gånger och återvinnas. Om de av någon anledning hamnar i naturen, bryts de ner inom två till fem månader och skadar inte miljön, säger Kennert Johansson.

Papperspåsens dag i Värmland

Paper Bag Day uppmärksammas på olika sätt runt om i Europa. I Värmland har Nordic Paper, Coop Värmland, Norbag och Marvaco gått samman och skapat en speciell kasse dagen till ära som de döpt till ”Från skog till bord”.

Nordic Paper tillverkar papperet till kassen i Bäckhammar. Papperet konverteras till en kasse hos Norbag i Töcksfors, där de trycks med formar som Marvaco tillverkat i Sunne.

Värmländskt samarbete

Specialkassen delas ut gratis på Coop Åmotfors, Stora Coop Välsviken, Stora Coop Kristinehamn, Stora Coop Hammarö och Stora Coop Bergvik

– Det är kul att kunna visa på ett värmländskt samarbete runt en produkt som många konsumenter använder varje vecka – förmodligen utan att veta att det är generationer av värmländsk kunskap och erfarenhet de håller i sin hand, säger Henrik Asp, försäljnings- och marknadsdirektör på Nordic Paper.

– Det känns bra att slå ett slag för en hållbar och värmländsk produkt, säger Tomas Sjölander, vd på Coop Värmland.

Läs mer om papperspåsens dag här:

https://www.thepaperbag.org/european-paper-bag-day/