Paper Province visar upp skogen och hållbart byggande på världsutställningen i Dubai

I början av november reser Paper Province till världsutställningen Expo 2020 i Dubai. Uppdraget är att tillsammans med byggbranschen promota hållbart byggande med svenskt trä.

– Trä, som förnybar råvara, är en viktig pusselbit för att kunna driva den gröna omställningen inom byggbranschen, säger projektledaren Elin Appel, som koordinerar Paper Province deltagande på utställningen.

Till den svenska paviljongen tar Elin med sig handplockade svenska företag som ligger i framkant inom träbyggnation. Ett av dem är värmländska företaget Woodbe, som följer med för att demonstrera hur deras innovativa bygglösning skapar klimatnytta.

Delad kunskap på ett globalt plan

Filip Palosaari

– Att Paper Province ger oss möjlighet att ta del av Expo 2020 visar vilket driv som finns inom branschen. Arbetet för ett mer hållbart byggande är något som många svenska företag är engagerade i, och i Dubai får vi chansen att dela med oss av goda exempel och lära av andra, säger Filip Palosaari, medgrundare av Woodbe.

Woodbes produkt, BiteLock, är ett självlåsande stomsystem framtaget för konstruktioner av korslimmat trä. Det modulära systemet består enbart av trä och kräver varken skruv, vinkeljärn eller andra förbindelser av metall. Det innebär såväl minskad klimatpåverkan som effektivare byggprocess.

Ett projekt för att främja hållbart byggande

Sammanlagt deltar sex svenska företag i gruppen som reser med Paper Province till Expo 2020. Dessa är Biosorbe, Woodbe, POJI, Modvion, Karnehed Design & Construction samt SustainaCon Sweden.

Deltagandet möjliggörs genom det EU-finansierade projektet Indbygg som leds av Paper Province i samarbete med bland andra IUC Dalarna, Karlstads Universitet och Region Värmland. Målet är att öka kompetensen hos offentliga och privata aktörer om hur man kan bygga stora byggnader med hjälp av förnybara råvaror från skogen. Medverkar i projektet gör också Region Dalarna, föreningen ByggDialog Dalarna, företagen Stora Enso och Byggdialog AB, samt 12 värmländska kommuner.

Om Expo 2020

Världsutställningen öppnade i oktober och samlar ungefär 190 länder på temat ”Connecting Minds – Creating the Future”. Den svenska paviljongen är placerad i utställningens hållbarhetsdistrikt. Paviljongen är formgiven som en skog och kallas just The Forest. Den är byggt av förnybara material, nästan uteslutande av trä, närmare bestämt av granar från Dalarna. Läs mer på expo2020.se.

Den svenska paviljongen i Dubai

 

Image

Elin Appel

Projektledare

+46 (0)72 556 66 97

elin.appel@paperprovince.com