Skoglig bioekonomi
I ett bioekonomiskt samhälle använder vi förnybara råvaror från skogen, jorden och havet i stället för fossila bränslen och material. På så sätt minskas klimatpåverkan. I Sverige är vi starka inom skogsindustri och skoglig bioekonomi.
Skoglig bioekonomi som möjliggörare
Skogen har en nyckelroll i en hållbar bioekonomi. Samhället har en större chans att möta klimat-, miljö- och energiutmaningarna om det finns en stark skogsbaserad produktion och marknad. Skogsråvaran kan förädlas till produkter som förpackningar, papper och hus, men även tjänster och processer. Våra medlemsföretag utvecklar också hela tiden nya material som kan bidra till ett mer kolneutralt samhälle – till exempel nanocellulosa och lignin har stor potential att bli superkrafter inom både förpacknings- och byggbransch.
Cirkulär ekonomi
En viktig grundtanke i bioekonomin är att vi ska bli mer cirkulära. En hållbar cirkulär ekonomi innebär att förnybara naturresurser används sparsamt och att de material och produkter som tas fram återbrukas och återvinns. När vi bygger resurseffektiva kretslopp som återanvänder det som redan finns, minskar vi klimatavtrycket och behåller också det ekonomiska värdet i material och produkter så länge som möjligt.
Paper Province mål är att bidra till en cirkulär skogsbaserad bioekonomi. För att få till detta behöver vi främja utveckling men också samarbeta kring resurser i högre utsträckning än idag. Teknisk utveckling behövs, men vi behöver också nya arbetssätt, metoder och strukturer för samverkan.