Jämställdhet och inkludering med fokus på teknikbranschen
Datum: 27/11

Jämställdhet och inkludering med fokus på teknikbranschen

Nätverket Teknikkvinnor i Norra Mellansverige har nöjet att välkomna Sara Jonasson Ginters som föreläsare och samtalsledare inom ämnet jämställdhet och inkludering med fokus på teknikbranschen.

Under hösten 2017 exploderade #metoo runt hela världen och i Sverige har rörelsen haft en enorm påverkan. Vi har sett runt 65 efterföljande upprop från vitt skilda branscher och samhällsgrupper som alla kräver ett slut på sexuella trakasserier. Den 19 november 2017 släpptes #teknisktfel, teknikbranschernas upprop, och genom över 400 vittnesmål fick vi upp ögonen för hur alltför många kvinnor inom teknik, it, bygg och industrin utsätts för sexuella trakasserier och övergrepp.

Samtidigt arbetar många bolag för att förändra könsfördelningen i branschen. Trots dessa ansträngningar kan vi se att färre kvinnor söker sig till, och stannar kvar i bl.a. IT-branschen, jämfört med män. Och parallellt med det står ju många branscher, inklusive teknikbranscherna inför enorma utmaningar vad gäller kompetensförsörjning.

Det är tydligt att vi måste tänka om vad gäller inkludering i de här branscherna. Och från #metoo kan vi dra viktiga lärdomar för att se till att teknikbranschen är inkluderande, för alla. Vad säger t.ex. rörelsen om jämställdhet i Sverige och i teknikbranscherna, vilka är arbetsmiljöriskerna där sexuella trakasserier och härskartekniker kan få fäste och framförallt, hur ska vi forma vägen framåt för en mer inkluderande teknikbransch?

Innehåll:

  • Bakgrunden, utvecklingen och vad som förändrats av #metoo
  • Andelen kvinnor inom teknik – vilka är trenderna?
  • Riskfaktorer i arbetsmiljön – kunskap är nyckeln för att bäst kunna hantera dem
  • Vad måste till för att bygga mer inkluderande branscher?
  • Sammanfattning och avslutning

 

Föreläsningen är interaktiv med samtals- och diskussionsövningar i vilka vi utgår från deltagarnas erfarenheter och idéer, och använder olika metoder för att väcka tankar och som utgångspunkt i samtalsövningarna.

Om Sara:

Efter en lång internationell karriär inom IT-branschen sadlade Sara om för att inspirera organisationer till att bli mer jämställda och inkluderande. Hon föreläser och utbildar om hur verksamheter kan vidareutveckla sina organisationer mot mer inkluderande arbetsplatser. Sara är en av organisatörerna bakom #teknisktfel. Hon var också ordförande för nätverket Professional Women’s Network och Ciscos interna kvinnonätverk under flera år. Läs mer om Sara på viaconsulting.nu och på Linkedin.

NÄR: 27 november klockan 17.30  20.00
VAR: Elvenite AB, Tynäsgatan 10 i Karlstad
ANMÄLAN: via eventet i Teknikkvinnor i Norra Mellansveriges facebookgrupp eller via mail till agnes.lindell@valmet.com senast 25 november