BioBoosta Moelven med ny förpackningslösning
Datum: 11/12 - 12/12

BioBoosta Moelven med ny förpackningslösning

Vill du vara med och bidra till en hållbar framtid genom nya innovativa förpackningslösningar? Då är detta en innovationsutmaning för dig. Moelven söker nämligen en förpackning som kan skydda och förvara deras interiörpaneler av trä.

Idag packar Moelven Wood sina interiörpaneler i ett emballage av fossilbaserad plast. Det uppfyller funktionsbehovet men lever inte upp till Moelvens egna stävan mot och framtidens krav på hållbarhet. Ett steg i utvecklingen är därmed att hitta en alternativ lösning som kan ersätta förpackningarna. För att göra det söker Moelven Wood lösningar från startup-bolag, företag, innovatörer och forskare.

– Vi vill hitta en hållbar lösning som kan uppfylla kraven på skydd, fuktreglering och visuell presentation som också är kostnadseffektiv och skalbar. Det behöver inte vara en färdig lösning som erbjuds, det kan vara en idé, ett material eller en produkt som vi tillsammans kan titta närmare på, säger Tjalling Chaudron, produktutvecklare på Moelven Wood

Moelven är ett av Nordens ledande träindustriföretag. Bland deras produkter finns träpaneler för inomhusbruk som återfinns hos flera stora byggbutikskedjor. Förpackningarna är tillverkade av fossilbaserad plast och är upp till 5,4 meter långa och 24,5 centimeter breda. Varje år säljs en miljon paket omslutna av emballaget.

För att delta vid innovationstävlingen behöver du skicka in en ansökan. Lösningsförslag som bedöms ha potential kommer att väljas ut till en tvådagars workshop i form av ett BioBoosters-hackathon den 11-12 december.

För att nå bästa lösning kan man delta som enskilt bolag eller gå ihop med andra aktörer för att skapa ett lag. Det kan även vara möjligt att hitta synergier och samarbetsmöjligheter under workshopen – allt för att optimera idén eller produkten.

Lösningarna som presenteras under hackathonet kommer att bedömas av en jury som utser en vinnare.

Målet är att innovationstävlingen ska leda till ett samarbete bortom eventet som kan leda till en hållbar förpackningslösning och nya framgångsrika affärer. BioBoosters är alltså ett win-win-koncept det problemställare och problemlösare kan stärka sina affärer.

Mer information och anmälan

Anmälan är inte längre möjlig. Här finns mer information för dig som ska vara med och BioBoosta Moelven!

BioBoosters

MoelvenHackathon är en av flera innovationstävlingar inom BioBoosters-satsningen. Det ett koncept utvecklat av nio förändringsdrivna regioner, från sju olika europeiska länder,  däribland Paper Province, med syfte att främja affärer som gör nytta för miljön.

BioBoosters omfattar aktörer från Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Estland, Lettland och Litauen och finansieras av EU genom Östersjöprogrammet. Paper Province får även stöd från Region Värmland.

Fler BioBooster-utmaningar i höst:

Holmen Skog, Sverige – vill hitta fler användningsområden till den aska som blir kvar när de torkat virke i sina sågverk.

Valio, Finland – vill hitta sätt att hantera säsongsvariationer i mjölkproduktionen.

Vidzeme Planning Region, Lettland –vill göra förbättringar av CMMS-system.

Image

Per Myhrén

Projektledare och medlemsansvarig

+46 (0)70 214 08 36

per.myhren@paperprovince.com