Ökad kapacitet för träbygg med nya KL-träfabriken i Dalarna

Efter år av förberedelser trycker Setra på startknappen för sin nya KL-träfabrik i Långshyttan, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Nu är både människor och maskiner på plats för att se till att Setras tillverkning av KL-träelement i Långshyttan i Dalarna kan rulla igång enligt plan. Den nya fabriken klarar av att tillverka marknadens största KL-träelement. Råvaran har sitt ursprung i skogar i Mellansverige.

– På småhussidan byggs redan 90 procent av husen i trä. Nu märker vi att träbyggandet tar andelar även i större projekt. Fler och fler byggare har provat att bygga i KL-trä och sett fördelarna, säger Anna-Lena Gull som är marknadschef för Setras bygglösningar och ansvarar för etableringen av den nya fabriken.

– Vi får in förfrågningar hela tiden och det finns ett stort intresse från både stora och små byggföretag, men även arkitekter och konstruktörer är nyfikna. KL-­trä är ett nytt och efterfrågat material som på många sätt förändrar hela byggprocessen, säger Cate Carlbom som är säljare KL-­trä på avdelningen för bygglösningar i Långshyttan.

Läs hela pressmeddelandet här.

Mellansvenskt samarbete för mer träbygg

Sedan årsskiftet driver Paper Province projektet Indbygg som går ut på att Värmland och Dalarna ska bli bättre på att bygga fler och större byggnader av trä. Med hjälp av 16 miljoner kronor ska projektet, Indbygg, ge en positiv knuff framåt för både näringsliv och klimat. Läs mer om satsningen här.