Ny treskiktsliner först ut från KM7 – världens modernaste kartongmaskin

BillerudKorsnäs lanserar nu Pure Performance, en White Top Kraftliner som tack vare en unik treskiktskonstruktion lyckas kombinera styrka med en överlägsen tryckbarhet och renhet i samma material.

Pure Performance produceras sedan drygt ett år på världens modernaste kartongmaskin KM7, på BillerudKorsnäs i Gruvön, berättar företaget i ett pressmeddelande. Produkten har fått stor uppskattning hos kunder inom den globala wellpappsindustrin tack vare dess unika styrka, tryckbarhet och goda körbarhet.

Tre lager för lätt vikt, styrka och tryckbarhet

Den speciella treskiktskonstruktionen innebär att det översta skiktet består av vita korta fibrer som ger hög tryckbarhet, det understa skiktet består av oblekta långa fibrer som skapar maximal styrka, medan mittskiktet skapar en bulk som ger kartongen maximal styvhet.

– Treskiktskonstruktionen och de höga styrkeegenskaperna innebär att kunden kan gå ner ett ytviktssteg jämfört med en konventionell White Top Kraftliner. Kombinationen av denna överlägsna styrka och dess tryckbarhet gör Pure Performance till en unik produkt som möjliggör lättare förpackningslösningar och hållbarhetsbesparingar. Vi är väldigt glada att kunna tillgodo se kundernas allt högre krav på hållbara förpackningslösningar, säger Rolf Gustafsson, Business Segment Director Containerboard på BillerudKorsnäs.

Pure Performance är ett nytt tillskott till BillerudKorsnäs produktfamilj Pure Liners. Alla BillerudKorsnäs liners är baserade på 100 procent återvinningsbara nyfibrer med ursprung i hållbart skogsbruk. Pure Performance möter också marknadens omfattande krav på produkt- och livsmedelssäkerhet.

Störst och effektivast

I december 2016 togs det första spadtaget för den nya anläggningen på Gruvön i Grums  och tre år senare stod byggnad och maskin på plats. KM7 producerar kartong som kan användas till exempelvis mjölkförpackningar, fruktlådor, elektronik- och chokladförpackningar, produkter vars efterfrågan stiger globalt varje år. Kartongmaskinen är en av de största och mest effektiva i världen. Den är 350 meter lång och producerar 550 000 ton per år när den går med full kapacitet.