Ny teknik för limfria etiketter på fiberförpackningar

Svenska PulPac har tillsammans med tre andra företag utvecklat en teknik som gör det möjligt att applicera limfria etiketter på torrformade fiberförpackningar. Metoden förväntas få stort genomslag i och med den ökade efterfrågan av fiberbaserade tråg, bägare och lock.

Förpackningar omges oftast av fina och färgglada tryck. Dessa fästs oftast med lim. Det gör att produkter, även om de i övrigt är fiberbaserade, kan bli svåra att återvinna och kompostera. Så genom att exkludera limmet från förpackningarna skapas bättre förutsättningar för att kunna erbjuda hållbara förpackningar.

Etiketten smälter ihop med produkten

Det svenska teknikutvecklingsföretaget PulPac har tillsammans med franska förpackningsproducenten Hébert Group, belgiska etikettleverantören MCC Verstraete och franska maskintillverkaren Pagès Group, gått samman för att möta marknadens behov av limfria ettiketer.

Lösningen är en metod för MFL-märkning (Molded Fiber Labeling) för torrformade fiberprodukter. Tekniken gör det möjligt att fästa limfria etiketter utan att behöva tumma på kvalitén. Den kan jämföras med IML, In Mould Labeling, som används vid tillverkning av högkvalitativa grafiska etiketter till plastförpackningar.

Den nya etiketten är helt kompatibel med pappersåtervinningsströmmen och biologiskt nedbrytbar. Den smälter ihop med produkten under produktionen när den formas till exempelvis ett tråg eller lock.

Läs mer.