Ny smart förpackningslösning skräddarsys efter behov

Igår lanserades en helt ny förpackningslösning – Shaped Paper Pods. Förpackningarna kan skräddarsys in i minsta detalj och är idealisk för produktprover, insatser, påfyllningar, portionsförpackningar och engångsförpackningar.

Bakom Shaped Paper Pods står Syntegon Technology, som tillhandahåller maskinlösningen, samt BillerudKorsnäs med sitt formbara FibreForm-papper.

– Från och med nu kan FibreForm-papperet formas precis som kunden vill ha det. FibreForm är ett naturligt alternativ där plast har varit normen. Dessutom tillåter det upp till tio gånger djupare prägling än vanligt papper, vilket resulterar i 3D-effekter som gör intryck, förklarar Simon Johansson, projektledare på BillerudKorsnäs, i ett pressmeddelande.

“Perfekt matchning mellan teknologi och material”

De nya förpackningarna kan anpassas helt efter kundens behov och tillverkas med en fyllningsvolym från några få milliliter upp till 100 milliliter. Förpackningarna formas med hjälp av tryckluft och präglas av presskraft för att sedan värmeförseglas. Dess barriär anpassas helt efter innehåll och kundens behov.

– Vi har lyckats med en perfekt matchning mellan teknologi och material, vilket skapar en unik upplevelse, säger Matthias Klauser, hållbarhetsexpert på Syntegon Technology i Tyskland.

Pålägg, kakor eller kosmetika – allt förpackat i papper

Det nya förpackningssystemet är perfekt för portionsförpackningar och produkter som vanligtvis skulle förpackas i så kallade blisterförpackningar. Förutom kosmetika eller varuprover kan Shaped Paper Pods användas för att förpacka torr eller tjockflytande mat. Oavsett om det är för bredbara pålägg, margarin, kex eller en adventskalender.

Den nya TPU-pappersform-, fyll- och förseglingsmaskinen erbjuder kunder ett urval av fyllnings- och tätningssystem för hållbara förpackningar med en kapacitet på upp till 15 000 Shaped Paper Pods i timmen.