Ny racingbil dämpar krockar med wellpapp

Idag avtäcker teamet Clear River Racing från Karlstads universitet sitt bidrag i världens största motortävling för ingenjörsstudenter, Formula student. Bilen från Karlstad har en krockzon i wellpapp.  Clear River Racing från Karlstads universitet har lagt ett år på att utveckla bilen som de tävlar med på Silverstonebanan i England den 9-13 juli. Tävlingen går ut på att designa och bygga en ensitsig racingbil som tävlar i statiska och dynamiska moment. Design, hållbarhet och kostnader är några områden som bedöms. Körmoment och tävlingsrace är andra. Målet är en topp-tio-placering.
Clear River Racings bil är utrustad med en krockzon i wellpapp. Den gör att bilen vid en krock får en jämn inbromsning när pappen viker sig lager för lager och att den absorberar en stor mängd energi i förhållande till vikten, samtidigt är det en kostnadseffektiv miljöråvara som det finns stor tillgång på.
– Vi konstruerade en front med kartongkuber och gjorde krocktester. De visade bra resultat och det är tack vare kartongen, säger projektledaren Patrik Sandberg som tror att materialet är intressant för fler användningsområden.
Bilen CRR14 är ett försök att bygga Clear River Racings miljövänligaste bil någonsin. Den har en encylindrig motor för att det är så miljövänligt som möjligt utan att vara en elbil. Dessutom en kaross i glasfiber för att det är miljövänligare och billigare än kolfiber. Bilen är utrustad med rörliga vingplan, för att minska luftmotståndet på raksträckor. En särskild funktion ser till att motorn läggs på rätt varvtal vid starten och därmed spinner lagom mycket. Den går från 0-100 km/h på fyra sekunder, har en målvikt på 158 kilo och en motor med 62 hästkrafter.
Teamet består av 25 studenter som har haft ett år på sig att gå från idé till internationell tävling. I projektet utvecklar studenterna sitt entreprenörskap, ledarskap och sin initiativförmåga.
– Projektet handlar om att jobba med andra människor, och det är svårare än att lära sig bygga en bil. Vi växer som människor i projektet och det ger oss jobb efter utbildningen, säger projektledaren Patrik Sandberg, som redan under projektet fått en traineetjänst med inriktning mot ledarskap.
Redan den 31 maj testas bilen i ett race på Gelleråsen Karlskoga Motorstadion. Projektet är en kurs som studenterna får högskolepoäng för men de läser den utöver ordinarie studier.