“Jag hoppas att bruken ska få stor nytta av MultiBio”

Sudhanshu Pawar är ny projektledare för MultiBio. Ett spännande projekt där Paper Province deltar tillsammans med pappers- och massabruk, universitet, företag och forskningsinstitut.

Sudhanshu Pawar har varit med i MultiBio som tekniskt ansvarig sedan starten för tre år sedan och tar över efter Karin Willquist. Till vardags forskar han på RISE i Lund inom området mikobiologi och strävar efter att miljömålen ska uppnås i framtiden.

Kan du förklara vad MultiBio handlar om?

–  Vi försöker skapa affärer på massa- och pappersbruk genom att ta tillvara deras restströmmar. Vi jobbar med både gas, vatten och fast material i en gemensam process och det resulterar i att vätgas, bioplast och en fiskfoderingrediens skapas. Processen blir ett alternativ till den befintliga vattenreningen på bruken. Samtidigt som deras restvatten renas producerar vi klimatvänliga produkter som kan bidra till en hållbar framtid.

I MultiBio demonstreras hur en anläggning skulle kunna se ut och fungera och vilka resultat som går att få. Tre pappers- och massabruk är involverade, BillerudKorsnäs Gruvöns bruk, Rottneros bruk och Stora Enso Skoghalls bruk.

Vad tycker bruken om MultiBio?

– De är positiva så här långt och ser stora möjligheter med bioplasten. Vätgasen tror de sig kunna använda i sin egen verksamhet, men teknologin behöver utvecklas vidare. Utvärderingen av fiskfoderingrediensen återstår. Jag hoppas på att de i framtiden ska få stor nytta av MultiBio, både ekonomisk och miljömässigt.

MultiBio har pågått sedan 2017 och är nu inne på sluttampen, bara några experiment som gäller fiskfoderingrediensen återstår.

Nu ansöker projektdeltagarna om nya medel för att fortsätta arbeta i skarpt läge med bruk som är intresserade av att kommersialisera de nya produkterna.