Ny miljövänlig båt byggs i Värmland

Drömmen om att sjösätta en helt ny typ av båt för insjösegling fick vänta när corona slog till. Men nu är båten som skapats med 3D-teknik och skogsbaserade material inte långt ifrån hamn. Entreprenören Göran Brandt räknar med lansering lagom till nästa säsong.

Ritning av Inshore 24

Segelbåten Inshore 24 är unik i båtvärlden. Dels är den specialanpassad för att seglas inomskärs, dels är den genomgående byggd av naturmaterial. Åtminstone ska den vara det när den blir klar senare i år.

Förvekligandet av drömmen om en lättseglad båt med lågt klimatavtryck började förra våren. Upphovsmannen Göran Brandt fick stöd av värmländska aktörer såsom Almi, Sting Bioeconomy och Paper Province för att påbörja produktionen som bland annat sker på 3D-skrivare och med skogsbaserade material.

Corona kom emellan

Leverantörerna stod redo och allt såg lovande ut, men jungfrufärden fick vänta.

– Tekniska omständigheter som vi inte hade räknat med fördröjde starten. Och när vi trodde att allt var löst kom corona, säger Göran Brandt.

Virusutbrottet skapade inte bara förseningar i leveranskedjan utan drabbade även Göran personligen, som insjuknade med hög feber och inte kunde arbeta under en period.

– Men nu är vi igång igen och med facit i hand så är tajmingen förmodligen bättre nu. Vi kan testsegla båten i vinter och lansera den första modellen till sommaren när suget är som störst.

En 3D-printad båt av råvaror från skogen utvecklas i Värmland

Skrivaren bygger upp det biobaserade materialet, lager för lager

Exakta utskrifter med förnybara material

En stor del av produktutvecklingen sker hos The Wood Region i Sysslebäck. På test- och utvecklingscentret skapar Göran prototyper, modeller och färdiga båtdelar av biokomposit, ett plastliknande material baserat på träspån och stärkelse. Visionen är att kunna tillverka en hel serie med 3D-printade båtar av hög kvalitet.

– Det går snabbt och blir väldigt precist när man jobbar med 3D. Det går att testa sig fram utan att det kostar några stora pengar. Dessutom kan materialet återanvändas, vilket undviker onödigt spill, säger Göran.

Det är Värmland och skogen som gäller

Själv bor han i Stockholm men är mån om att behålla all produktion i Värmland, även när det blir dags att bilda aktiebolag och ta in investerare.

– Mina rötter är i Värmland och jag har sommarbostad i Sunne som jag mer eller mindre vuxit upp i, alltid med skogen runt knuten. Det väckte tankar hos mig redan som liten – hur man kan kombinera den här unika miljön med att vara företagsam och undvika att landsbygden avfolkas. Nu har jag hittat ett sätt.

Men det är inte bara läget som är heligt för Göran, det är även materialet. Båten ska vara producerad av helt förnybara material och vara en produkt som gör både honom och hans värmländska förfäder stolta.

– Som företagare har jag en viktig roll i att efterfråga miljövänliga material och metoder. Det skyndar på utvecklingen och övergången till det fossilfria samhället.

 

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig och teamledare

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com