Ny biobaserad absorbent gör livsmedelsindustrin grönare
Paper Province-företaget Cellcombs senaste produkt absorberar effektivt vätska i förpackningar för färska livsmedel såsom kött, fisk och fågel. Den biobaserade absorbenten bidrar till minskat matsvinn samt klimatsmartare och säkrare livsmedelsförpackningar.
Matsvinn är en av vår tids största klimatpåverkare. Cellcombs nya food pad ska bidra till att lösa den utmaningen. Den är gjord av ren cellulosa och används i exempelvis köttförpackningar för att suga upp vätska.
– Det finns liknande absorbenter i livsmedelstrågen sedan innan, men vår produkt är säkrare och helt biobaserad. Designen, där samtliga fyra sidor är förseglade, gör att absorbentens innehåll inte kommer i kontakt med livsmedlet. Och eftersom den helt består av cellulosa är den komposterbar och kan återvinnas som papper, säger Henric Nedéus, marknads- och affärsutvecklingschef på Cellcomb.
Utvecklades under pandemin
Att förpackningar består av monomaterial, det vill säga ett slags material i stället för en blandning av flera, är viktigt för livsmedelsbranschen som strävar efter att öka hållbarheten och återvinningsgraden på sina produkter. Dagligvaruhandeln har också som gemensamt mål att alla konsumentförpackningar av plast ska vara producerade av förnybar eller återvunnen råvara år 2030, vilket innebär att Cellcombs absorbent ligger helt rätt i tiden.
Cellcomb, som har sin verksamhet i Säffle, utvecklar och tillverkar en rad cellulosabaserade produkter med skyddande och absorberande egenskaper. Exempelvis korttids- och engångsartiklar för vården, turismnäringen, hygiensektorn och matindustrin. 2019 ansökte företaget om EU:s finansiella stöd för små- och medelstora bolag och blev ett av tre svenska företag som beviljades stödet. Pengarna lades på att vidareutveckla Cellsorb-konceptet.
– Med facit i hand så blev tajmingen bra. När pandemin kom 2020 kunde vi passa på att utveckla vår idé hela vägen till färdig produkt, berättar Henric.
Högaktuellt och efterfrågat
– Förnybara och cirkulära förpackningslösningar är högaktuellt och efterfrågan är global. Men produkterna måste också vara kostnadseffektiva samt ge en bra användarupplevelse för att konsumenterna ska se behovet och efterfråga dem. Det har vi åstadkommit och utvecklingsprojektet har varit en möjliggörare.
Cellsorb Circular riktar sig till tillverkare av livsmedelstråg och företag som packar livsmedel. När Cellcomb nyligen lanserade den på en förpackningsmässa fick de kvitto på branschens stora sug efter fossilfria lösningar.
– Hållbarhet är inte bara forskning och utveckling, lösningarna finns redan och Cellsorb Circular är ett exempel på det. På mässan såg vi många utställare med visioner och prototyper, men vi kunde faktiskt visa upp en riktig produkt som finns på marknaden. Jag tror att fiberbaserade absorbenter är på väg att bli en naturlig del av livsmedelsförpackningar eftersom det underlättar för såväl företag som konsumenter att återvinna och bidra till det cirkulära samhället, säger Henric.