Ny app stärker säkerheten på arbetsplatser

Nu blir det enklare att öka säkerheten för personalen på industrigolven runt om i landet. Genom en app blir säkerhetsinformationen digital och lättillgänglig.

– Appen gör så att medarbetaren får aktuell och korrekt information om arbetsmomentet och gör så att arbetsgivaren bättre kan följa lagar och hålla sina anställda skyddade, säger Melinda Persson, vd och skapare bakom Diri.

Diri är ett startup-företag som redan innan lansering har en produkt som flera kunder starkt efterfrågar. Säkerhetsappen, som företaget håller på att utveckla, skapar helt nya förutsättningar.

– Du är speciellt utsatt när du arbetar i en miljö som hela tiden förändras, som snickare, sanerare, montör och så vidare. Vissa arbetar dagligen med olika uppgifter i olika miljöer. Det gör att det har ett större behov av att alltid ha med sig uppdaterad och tillförlitlig riskinformation, säger Melinda Persson.

Hon har själv varit en av dessa arbetare. I rollen som industrisanerare reste hon runt bland pappersbruk och värmestationer i Sverige.

– Jag märkte ganska snart att jag inte alltid nåddes av informationen jag behövde för att arbeta säkert kring de risker som finns. Informationen fastnade på vägen mellan beställare, arbetsgivare, arbetsledare och mig. Speciellt om jag anslöt sent till ett projekt.

Erfarenheten tillsammans med Melindas kreativitet resulterade i en ny affärsidé – säkerhetsappen Diri.

Följ med på utvecklingsresan

Appen kan beskrivas som en lättillgänglig digital handbok.

– Det blir lite som ett lexikon. Nu finns inte informationen samlad utan är utspridd bland många källor. Appen gör att man alltid har tillgång till information om utrustning och hur man ska bete sig kring den aktuella risken. Det är en helhetslösning som stöttar arbetsgivare och anställd.

I mars smyglanseras appen då ett fåtal utvalda kunder får testa den, för att i slutet av 2023 lanseras brett.

Idén bakom appen har varit i rullning sedan 2019 och resan pågår fortfarande. Med start i slutet av året kommer man kunna följa Melindas arbete framöver.

– Vi kommer att ha en Youtube-kanal där man kan lyssna på vår startup-resa och om min vardag. Jag delar med mig av motgångar vi upplever eller frågeställningar jag stöter på, men också av spännande event och möten med nya inspirerande människor.